Skip to main content

Ambasadori zemalja EU i SAD u BiH pozvali poslanike u parlamentu RS da odbace ruske stavove

Jugoslavija 06. jun 2022.
2 min čitanja

"Rusija u BiH podstiče podele i preti ozbiljnim posledicama"

Ambasadori zemalja Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini pozvali su danas u zajedničkoj izjavi poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske da na današnjoj posebnoj sednici parlamenta stanu na stranu Ukrajine i odbace sve ruske stavove, koje će im izneti ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov.

“Poslanici u Narodnoj skupštini RS imaju moć da stanu u odbranu civilizacijskih vrednosti tako što će odbiti cinične dezinformacije Rusije i stati na stranu hiljada Ukrajinaca koji su meta napada, koji bivaju kidnapovani, silovani, mučeni i ubijani u ratu koji vodi Rusija”, navodi se u zajedničkoj izjavi ambasadora.

Navodeći da će se ruski ambasador Igor Kalabuhov danas obratiti poslanicima u Narodnoj skupštii RS, oni su ocenili da će poslanici “verovatno čuti dezinformacije o brutalnoj ruskoj invaziji na Ukrajinu”.

“Verovatno ćete čuti da Rusija štiti ljude od nacizma. Ovo su nečuvene laži. Moskva želi iskoristiti kulturološke i verske veze koje ima sa srpskim narodom da bi vašu pažnju odvratila od svojih zločina u Ukrajini”, naglasili su u zajedničkoj izjavi.

Ambasadori zemalja EU i SAD u BiH dalje su naveli da će poslanici u parlamentu RS “verovatno čuti i da Zapad pokušava narode u BiH lišiti njihovog identiteta”, ističući da to nije istina.

Kako je navedeno, kao garanti Dajtonskog mirovnog sporazuma, partneri BiH iz EU i SAD rade na tome da svim građanima BiH obezbede da u potpunosti iskoriste svoja kulturološka i etnička prava.

“Efikasna zaštita ovih prava je u centru evroatlantskih integracija. Građani BiH, Srbi, Hrvati i Bošnjaci i svi ostali, znaju da je ovo put ka boljoj budućnosti njihove dece ovde, baš ovde, u njihovoj zemlji. Mi štitimo prava, ne gazimo ih kako je to radila i radi Rusija sopstvenim građanima, a sada i građanima Ukrajine“, navodi se u izjavi.

Ambasadori su odbacili tezu da se Zapad meša u unutrašnje stvari BiH, prisiljavajući je da provodi reforme, naglašavajući da je BiH aplicirala za članstvo u EU po sopstvenoj želji.

“Da, proces evroatlantskih integracija koji je odabrala BiH donosi i potrebu za reformama. Ovo nije mešanje u unutrašnje stvari. Mešanje je ono što Rusija radi u BiH, podstiče podele u ovoj zemlji i preti ozbiljnim posledicama ukoliko BiH odabere da iskoristi svoja suverena prava”, stji u izajavi.

EU i SAD, naglašava se, i dalje su prijatelji i partneri BiH, oba njena entiteta i Brčko distrikta, kao sastavnih i ključnih delova zemlje.

“Manipulacija Moskve nema snagu da oslabi našu podršku ili uništi odlučnost građana BiH koji se bore za bolju budućnost unutar evroatlantske zajednice država”, zaključuje se u zajedničkoj izjavi ambasadora zemalja EU i SAD u BiH.

Na zahtev srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika u Banjaluci će se danas održati posebna sednica parlamenta RS, na kojoj će se razmatrati informacija o “međunarodnoj, političko i bezbednosnoj situaciji – mesto i uloga Republike Srpske”.

Najavljeno je da će se poslanicima obratiti i ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov.

(Beta, foto: Pixabay)