Skip to main content

Jakšić: Srbija treba da je zahvalna Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Bugarskoj

Info 06. јун 2022.
2 min čitanja

"Jeftini gas ima svoju cenu i tek ćemo videti kolika je ona"

Za spoljnopolitičkog analitičara Boška Jakšića zatvaranje vazdušnog prostora kako ruski šef diplomatije Sergej Lavrov ne bi mogao da dođe u Srbiju, nije preveliko iznenađenje ako se u obzir uzme odlučnost u stavovima EU oko sprovođenja sankcija Rusiji.

“Zvaničnici Srbije bi u ovom trenutku trebalo da budu zahvalni Bugarskoj, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji jer je ovom zabranom dolaska onemogućena jedna provokativna poseta Beogradu kojom je Kremlj hteo Srbiju dodatno da odvoji od Zapada. Čini mi se da su imali i još jedan motiv, a to je da pošalju poruku Zapadu da Rusija nije potpuno izolovana, što je istovremeno poruka i ruskoj javnosti”, ocenio je Jakšić u razgovoru za N1 Zagreb.

Komenarišući izjavu premijerke Ane Brnabić, koja je rekla da poseta Lavrova stavlja Srbiju u izrazito tešku situaciju, Jakšić se složio napomenuvši da je bi u petak trebalo da dođe nemački kancelar Olaf Šolc.

“Njegova poseta je bila pod znakom pitanja ako tri dana pre njega u Beogradu bude Lavrov. Otkazivanje posete ruskog šefa diplomatije tako donosi određeno olakšanje Beogradu, ali mislim da je ono kratkoročnog karaktera. Malo je proširena neka vrsta manevarskog prostora, ali ništa bitno ne menja u teškoj poziciji Srbije da se opredeli”, kazao je Jakšić.

Ističe da je pritisak Rusije na Srbiju ogroman.

“Malo je neobično da posle razgovora na najvišem nivou dolazi šef diplomatije. Osim ovih simboličnih poruka koje treba da otežaju poziciju odlučivanja Srbije, čini mi se da je jedna od mogućnosti bila i da Lavrov izvrši pritisak na Beograd koji čeka formiranje nove Vlade, da u tu vladu budu uključeni i socijalisti, koji su jedna izrazito proruska formacija”, rekao je Jakšić.

Smatra da je Lavrov sigurno poželeo da političari skloni Moskvi dobiju važne pozicije.

“Od toga Rusija sigurno neće odustati jer je i Lavrov na konferenciji najavio da je srpski ministar spoljnih poslova pozvan u Moskvu i da će se tamo nastaviti te vrste razgovora, jer jeftini gas ima svoju cenu i tek ćemo videti kolika je ona”, upozoravsa Jakšić.

Izjavu Sergeja Lavrova s današnje konferencije, na kojoj je rekao da neće prekinuti veze sa Srbijom i da će razgovarati o statusu Kosova i BiH, Jakšić vidi kao kontinuitet ruske politike koja traje godinama.

“To su stalni pokušaji destabilizacije Evropske unije i Zapadnog Balkana. U tome nema ništa novo. Ono što možemo utvrditi samo s dozom zabrinutosti je da čak i u vreme ukrajinskog rata, kada je za očekivati da budu samo fokusirani na njega, Rusija ne ispušta iz vida Zapadni Balkan. Ima i dalje svoje ambicije da proširi svoj uticaj i to je nešto što je faktor uznemiravanja ovde”, kazao je Jakšić.

Ne misli da Aleksadar Vučić ima hrabrosti da okrene leđa Rusiji.

“Pitanje je koliku će cenu onda Srbija platiti na Zapadu, a to će zavisiti od Berlina. Kada dođe Šolc, videćemo hoće li on nastaviti politiku tolerancije Angele Merkel, kod koje je Vučić prolazio nekažnjeno i mogao je nekažnjeno da utvrđuje svoju autoritarnu vlast, ili će EU odlučnije tražiti da Srbija zaista uskladi spoljnu politiku s politikom EU”, rekao je Jakšić.

O odnosu Srbije i Hrvatske, srpski analitičar kaže da mu se čini da su čitavu deceniju Vučićeve vlasti stvari uspavane i nema istinskih incijativa da se poprave odnosi i otklone pitanja poput pitanja nestalih, za koje on lično misli da je teško objasniti zašto nije rešeno.

(N1)