Skip to main content

UNICEF u Srbiji pokreće kampanju solidarnosti za 1.000 siromašnih porodica

Marginalci 29. sep 2021.
2 min čitanja

Dečji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF) u Srbiji objavio je da pokreće veliku kampanju solidarnosti, kako bi obezbedio jednokratnu finansijsku pomoć za 1.000 porodica koje žive u najvećem siromaštvu.

Kroz tu akciju UNICEF želi da okupi i podstakne sve građane i firme da svojim donacijama pomognu da se prikupi novac koji je ovim porodicama, a naročito njihovoj deci, neophodan da prebrode zimu, navedeno u saopštenju.

Direktorka UNICEF-a u Srbiji Dejana Kostadinova rekla je da je u Srbiji i pre pandemije koronavirusa sedam odsto ljudi živelo u apsolutnom siromaštvu.

„Znamo da ekonomski šokovi najviše pogadjaju decu iz najsiromašnijih porodica. Zato su novčana davanja izuzetno važan vid podrške za najugroženije u kriznim vremenima“, rekla je ona.

Dodala je da dolaskom zime, životni uslovi postaju još teži, a troškovi rastu.

„Zbog toga je potrebno da se svi udružimo i osiguramo porodicama koje se bore sa teškim siromaštvom da zimu dočekaju spremni uz ono osnovno – čvrst krov nad glavom, dovoljno ogreva i toplu odeću i obuću za decu“, poručila je Kostadinova.

U saopštenju je navedeno i da život na ivici egzistencije, od isplate jednog do narednog socijalnog davanja, iscrpljuje i roditelje i decu.

Ukazano je i da četvrtina porodica u Srbiji i dalje ima smanjene prihode u odnosu na period pre pandemije, a zdravstveni troškovi su im u međuvremenu porasli.

Podržano više od 4.000 dece iz porodica koje se bore sa siromaštvom
Podseća se da je kroz ovaj program jednokratne finansijske pomoći već podržano više od 4.000 dece iz porodica koje se bore sa siromaštvom.

UNICEF-ovi podaci pokazuju da više od polovine porodica koje prime ovu vrstu pomoć potroše između 80 i 100 odsto novca na potrebe dece.

Istaknuto je da su potrebe za ovim oblikom pomoći velike i nadilaze dostupna sredstva UNICEF-a.

Siromaštvo može da ostavi dugotrajne posledice na decu i zato je, kako su naglasili iz UNICEF-a, važno da se na vreme pomogne porodicama u najvećem siromaštvu da prebrode krizu izazvanu pandemijom.

UNICEF-ova kampanja solidarnosti „Za 1000 porodica sa ivice“ će trajati do 20. novembra.

U tom periodu građani i firme mogu da doniraju putem veb stranice: donacije.unicef.rs

Program UNICEF-a za podršku porodicama koje žive u najvećem siromaštvu odvija se u okviru programa saradnje s Vladom Srbije.

(Beta)