Skip to main content

UN upozorava: Oni koji su pokrenuli rat prijete otcjepljenjem

Jugoslavija 14. сеп 2023.
< 1 min čitanja

"Sve izgleda slično kao devedesetih. Dehumanizacija i veličanje ratnih zločinaca je zastupljeno".

Ujedinjene nacije upozoravaju na novu krizu u Bosni i Hercegovini, objavio je BBC.

Britanski javni servis piše da je nakon brutalnog rata i genocida koji je odnio oko 100.000 života i raselio više od dva miliona ljudi, postojala nada da će međunarodni mirovni sporazum omogućiti Bosni i Hercegovini da počne ‘liječiti rane sukoba’.

„Sada su UN upozorile na ponovnu krizu jer bosanski Srbi koji su pokrenuli prvobitni rat 1992. prijete otcjepljenjem od zemlje„, objavio je BBC.

Podsjetili su na negiranje genocida od strane zvaničnika iz bh. entiteta RS i njihove reakcije nakon što je zakonom zabranjeno negiranje genocida.

Objavili su prilog sniman u Srebrenici gdje je u genocidu ubijeno više od 8.000 Bošnjaka.

Dragana Vučetić, forenzička antoropologinja, 20 godina radi na identifikovanju žrtava genocida. Za BBC je kazala da oko 1.000 žrtava još uvijek nije pronađeno.

Također, prilog BBC-a govori o najgorem ratnom zločinu nakon Drugog svjetskog rata i tome kako je general VRS i osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić naredio odvajanje žena i djece od muškaraca koji su kasnije ubijeni u genocidu.

Osvrnuli su se i na predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika nazivajući ga nacionalistom.

Također su razgovarali sa Vinkom Pandurevićem, bivšim komandantom Zvorničke pješadijske brigade VRS i ratnim zločincem koji je osuđen na 13 godina zbog učestvovanja u genocidu u Srebrenici.

„Čovjek mora da prihvati stvari onakve kakve jesu. Prihvatam ih da postoje i živim za tim“, rekao je zločinac Pandurević.

Profesorica na Univerzitetu u Sarajevu Ehlimana Memišević preživjela je rat. Kaže da je situacija ‘veoma opasna’.

Sve izgleda slično kao devedesetih. Dehumanizacija i veličanje ratnih zločinaca je zastupljeno“, kazala je Memišević.

(Radiosarajevo.ba, Foto: Pixabay)