Skip to main content

UN poziva države da vrate 27.000 dece iz Sirije

(Pod) razno 30. jan 2021.
2 min čitanja

Šef Ujedinjenih nacija (UN) za borbu protiv terorizma poziva države da vrate 27.000 dece zarobljene u velikom kampu na severoistoku Sirije, od kojih su mnogi sinovi i ćerke ekstremista Islamske države koji su nekada kontrolisali velike delove Iraka i Sirije.

Vladimir Voronkov rekao je juče na neformalnom sastanku Saveta bezbednosti UN da je ” strašna situacija dece u kampu Al Hol jedno od najvažnijih pitanja danas u svetu”.

On je naveo da 27.000 dece “ostaje na cedilu, prepušteno sudbini”.

Al Hol, najveći kamp za izbeglice i raseljene Sirijce u zemlji, trenutno je dom za skoro 62.000 ljudi, a više od 80 odsto su žene i deca, prema humanitarnim zvaničnicima UN.

Voronkov je rekao da u kampovima ima dece iz 60 zemalja za koju su odgovorne njihove države, a ne Sirija ili grupe koje kontrolišu kampove.

Rekao je da su mnoge zemlje, uključujući Rusiju i Kazahstan koje su sazvale virtuelni sastanak, “kolektivno vratile skoro 1.000 dece i članova njihovih porodica”.

Voronkov je rekao da se iskustva povratnika prikupljaju “a ono što do sada vidimo je da su strahovi od bezbednosnih rizika neosnovani”.

On je naglasio da su deca žrtve i da mlađi od 14 godina ne bi trebalo da budu pritvoreni ili procesuirani.

Istorija je pokazala da su deca otporna i mogu da se oporave od nasilnih iskustava ako im se pruži podrška u reintegraciji, rekao je Voronkov.

“Treba uložiti sve napore kako bi se osiguralo da se deca ne drže u institucijama već da im se dozvoli da se reintegrišu sa članovima porodice u svojim zajednicama”, rekao je on.

Specijalni predstavnik UN-a za decu i oružane sukobe Virdžinija Gamba ponovila je poziv Voronkova da se sa decom postupa “pre svega kao sa žrtvama, a ne kao sa pretnjama bezbednosti i da se pritvor koristi kao krajnja mera i u najkraćem mogućem roku”.

Deca imaju pravo na nacionalnost i identitet i ne smeju ostati bez državljanstva, naglasila je ona.

(Beta)