Skip to main content

Ukrajina osuđuje rusku uredbu kojom se Ukrajincima dopušta ubrzano dobivanje državljanstva

Planeta 11. jul 2022.
< 1 min čitanja

"Još jedno zadiranje u suverenitet i teritorijalnu cjelovitost Ukrajine"

Ukrajina je osudila novu uredbu koju je potpisao ruski predsjednik Vladimir Putin, a kojom se Ukrajincima u svim dijelovima zemlje omogućuje dobivanje ruskog državljanstva.

“Spomenuta uredba je još jedno zadiranje u suverenitet i teritorijalnu cjelovitost Ukrajine, nespojivo s normama i načelima međunarodnog prava”, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova 11. jula.

Uredba potpisana 11. jula kaže da svi ukrajinski državljani i osobe bez državljanstva sa prebivalištem u Ukrajini mogu dobiti ruske pasoše. Ovu istu pojednostavljenu proceduru Moskva je uvela 2019. za stanovnike regija Donjecka i Luganska, čije dijelove od 2014. godine kontrolišu separatisti koje podržava Kremlj.

Od 25. maja primjenjuje se i na stanovnike dviju ukrajinskih regija, Hersona i Zaporožja, čiji su dijelovi bili okupirani tokom ruske invazije. Odredba se sada primjenjuje na cijelu Ukrajinu.

Širenje “znači [da ruski] planovi za okupaciju nemaju geografska ograničenja”, napisala je na Twitteru Maria Zolkina, voditeljica studija regionalne sigurnosti i sukoba pri Fondaciji demokratskih inicijativa u Kijevu.

Putin i drugi ruski zvaničnici insistiraju na tome da cilj invazije nije bio okupacija Ukrajine. Međutim, Moskva i ruske nametnute vlasti na okupiranim ukrajinskim teritorijima sada kažu da bi te regije mogle postati dijelom Rusije.

Vlasti koje je postavila Rusija na okupiranim teritorijima ukrajinskih regija Herson i Zaporožje ranije su rekle da su uspostavile centre za izdavanje pasoša za ukrajinske građane koji su odlučili dobiti ruske pasoše.

U regijama Luhansk i Donjeck poznatim pod zajedničkim nazivom Donbas, separatistički lideri ranije su rekli da je stotine hiljada lokalnih stanovnika dobilo rusko državljanstvo od 2019. godine.

(Radio Slobodna Evropa, foto: Beta/AP)