Skip to main content

Bajden rešen da nastavi borbu protiv nasilja vatrenim oružjem u SAD

Planeta 11. јул 2022.
< 1 min čitanja

Američki predsednik Džozef Bajden izrazio je rešenost da ide dalje u borbi protiv nasilja vatrenim oružjem i da ponovo zabrani prodaju jurišnih pušaka koje su pretvorile SAD u „bojna polja“.

Bajden je pozdravio prošlomesečno usvajanje zakona koji ima za cilj jačanje regulisanja nošenja vatrenog oružja, najvažnijeg zakona u gotovo poslednjih 30 godina, ali koji je i dalje daleko ispod ambicija predsednika SAD.

Zakon je usvojen posle dva masakra koja su potresla zemlju.

Mladić naoružan poluautomatskom puškom ubio je krajem maja 19 dece i dve učiteljice u osnovnoj školi u Teksasu, a nešto pre toga je jedan rasista ubio 10 crnaca u supermarketu u Bafalu, koristeći istu vrstu oružja.

Zakon pokazuje da „možemo, uprkos defetistima, da napravimo značajan napredak u borbi protiv nasilja vatrenim oružjem“, rekao je Bajden.

Predsednik SAD je pozvao na podsticanje borbe protiv takvog nasilja u školama, crkvama, radnim mestima, prodavnicima, muzičkim festivalima, noćnim klubovima i mnogim drugim svakodnevnim mestima koja su se „pretvorila u bojna polja“.

Poluautomatske puške tipa AR-15, veoma često korišćene u masakrima poslednjih godina, bile su zabranjene od 1994. i 2004. godine, podsetio je Bajden.

„Rešen sam da ponovo zabranim to oružje, kao i šaržere velikog kapaciteta koji mogu da ispale stotine metaka za nekoliko minuta“, rekao je Bajden i dodao da želi da zakon kazni vlasnike oružja koji ga ne čuvaju u zaključanom sefu.

Suočen sa aktivistima za pravo nošenja oružja, koji optužuju demokrate da žele da im oduzmu oružje, Bajden je rekao da „postoji pravo na nošenje oružja, ali i pravo da se živi slobodno i bez straha“.

Gotovo 400 miliona komada vatrenog oružja je u opticaju u SAD. Prema zvaničnim podacima o nasilju vatrenim oružjem, koji uključuje i samoubistva, više od 23.200 ljudi je ubijeno vatrenim oružjem od početka godine.

(Beta, foto: Pixabay)