Skip to main content

Udruženje žrtava genocida i Majke Srebrenice: Obeležavanjem „Dana RS“ nadomak grada koji je bio pod opsadom žele da pokažu da su to spremni ponoviti

Jugoslavija 06. јан 2023.
< 1 min čitanja

Povodom najave vlasti entiteta RS da će ove godine u Istočnom Sarajevu biti proslavljen 9. januar, neustavan dan RS, smatramo da je očigledan cilj da se 9. januar proslavi u blizini grada koji je bio pod opsadom onih koji na ovaj način žele da pokažu da su i dalje tu i da se njihov odnos prema Sarajevu i onima koje su držali pod opsadom uopšte nije promenio i da su spremni da ponovo urade isto, jeste navodi se u saopćenju Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Udruženja Pokreta Majke enklava Srebrenica i Žepa.

– Zahtijevamo od nadležnih, a prije svega od Tužilaštva BiH, da hitno pokrenu postupke protiv najodgovornijih za ovakav sramni čin. Takođe, vrijeme je da međunarodne organizacije koje su garant poštovanja Ustava, a samim tim i Dejtonskog sporazuma, u skladu sa svojim ovlaštenjima, zamjene najodgovornije za obilježavanje neustavnog dana RS, ističe se u saopštenju.

Inače, Danilo Vučić, sin predsednika Aleksandra Vučića, biće deo delegacije koja će prisustvovati obeležavanju neustavnog dana Republike Srpske, saznaje Istraga.ba.

Ambasada Srbije je u Sarajevu već je obavestila bh. vlasti da će Danilo Vučić od 8. do 11. januara boraviti u Bosni i Hercegovini. Vučić mlađi bi trebao biti u Banjaluci i Istočnom Sarajevu tokom obeležavanja nestavnog dana RS.

(Danas/Oslobođenje, foto: Paul Lowe)