Skip to main content

Biden o Putinovu božićnom primirju u Ukrajini: ‘Mislim da pokušava pronaći malo kisika‘

Planeta 06. jan 2023.
< 1 min čitanja

Predsjednik SAD-a Joe Biden sugerirao je da je borba Vladimira Putina u Ukrajini nakon deset mjeseci rata i tisuća izgubljenih života potaknula ruskog predsjednika da ponudi 36-satno primirje, rekavši: “Mislim da pokušava pronaći malo kisika”.

Kremlj je izvijestio kako je Putin naredio prekid vatre od petka u podne nakon poziva moskovskog patrijarha Kirila, poglavara Ruske pravoslavne crkve, na božićno primirje.

Ukrajina je odbacila ponudu prekida vatre tijekom ruskog pravoslavnog Božića, uz poruku da neće biti primirja dok Moskva ne povuče svoje invazijske snage s okupirane zemlje.

Biden je na pitanje o predloženom primirju novinarima u Bijeloj kući rekao: “Nerado odgovaram na bilo što što Putin kaže. Bilo mi je zanimljivo da je bio spreman bombardirati bolnice, jaslice i crkve… 25. prosinca i na Novu godinu. Mislim, mislim da pokušava pronaći malo kisika”.

Ruski veleposlanik u Washingtonu Anatolij Antonov optužio je američku administraciju da nema nikakvu želju za političkim rješenjem, dodajući da se “čak” i jednostrano proglašeni prekid vatre označava kao pokušaj pronalaska kisika.

“Sve to znači da je Washington spreman boriti se s nama ‘do posljednjeg Ukrajinca‘, a sudbina naroda Ukrajine uopće ne zabrinjava Amerikance”, rekao je Antonov u primjedbama na Facebook stranici veleposlanstva koje su uokvirene kao odgovori na pitanja medijima.

Putinov prekid vatre započeo bi u vrijeme obilježavanje Božića Ruske pravoslavne crkve 7. siječnja. Bilo bi to prvo veliko primirje u ratu koji traje više od deset mjeseci, odnoseći desetke tisuća života i razorivši velike dijelove Ukrajine.

Ukrajinska pravoslavna crkva, kojoj je crkvena hijerarhija priznala neovisnost od 2019., odbacuje svaku pomisao o odanosti moskovskom patrijarhu, a mnogi ukrajinski vjernici pomaknuli su svoj kalendar i slave Božić u prosincu, 25. kao na Zapadu.

(Jutarnji list/Hina, foto: Beta-AP)