Skip to main content

Udruženje tužilaca RS osudilo Dodikovo mešanje u rad tužilaštava i napade na tužioce

Jugoslavija 27. mar 2022.
3 min čitanja

Udruženje tužilaca Republike Srpske danas je najoštrije osudilo neargumentovane i neprimerene napade člana Predsedništva BiH Milorada Dodika na tužioce Republičkog javnog tužilaštva, Okružnog javnog tužilaštva u Prijedoru, kao i ostale tužioce u Republici Srpskoj u vezi sa istragom ubistva Radenka Bašića, načelnika Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Prijedor.

Tužioci naglašavaju da se već duži niz godina u javnosti iznose neistinite, teške i neargumentovane optužbe na rad tužilaca u Republici Srpskoj, čime se svesno percepcija javnosti i medija usmerava ka negativnom odnosu prema tužilaštvima i tužiocima u Republici Srpskoj.

“Još više zabrinjava kada takvi napadi dolaze od strane najviših nosilaca javnih funkcija, jer napadi na nosioce pravosudnih funkcija nose sa sobom izuzetno ozbiljnu poruku, ne samo za tužioce, već i za sve građane Republike Srpske”, ističe se u saopštenju.

Udruženje tužilaca RS je upozorilo da je “posebno zabrinjavajuće da su izjave zvaničnika, koje za cilj imaju uticaj na rad i odlučivanje tužilaštva, postale uobičajena pojava, a da nosioci političke moći očigledno imaju uverenje da raspolažu životima i karijerama javnih tužilaca”.

Dodali su da “zastrašujuće zvuči kada, u konkretnom slučaju član Predsedništva Bosne i Hercegovine, koji ni formalno, a ni suštinski nema nikakva ovlašćenja u pogledu rada tužilaštava u RS svesno kriminalizuje tužioce, bez bilo kakvog argumenta i pritom se otvoreno meša u istragu i analizira navodne dokaze koje je, a kako je sam izjavio, dobio iz određenih struktura MUP RS”.

“Postavlja se pitanje ko je i na koji način, a posebno sa kojim ciljem nosiocu političke funkcije dao i daje detalje iz istrage ovako teškog krivičnog dela da bi isti te detalje iznosio u javnosti i na taj način direktno ugrozio samu istragu i bezbednost tužilaca, svih zaposlenih u tužilaštvima, kao i članova njihovih porodica”, navodi se u saopštenju Udruženja tužilaca Republike Srpske.

Smatraju da je javna kritika rada javnih tužilaštva neophodna i korisna, ali da kritika rada ne sme da se zasniva na pojednostavljenim i populističkim argumentima.

“Ne prihvatamo neargumentovane optužbe da tužioci vrše opstrukcije u otkrivanju i gonjenju učinilaca krivičnih dela, a svako ko ima saznanja o nezakonitom radu tužilaca ima mogućnost da to prijavi nadležnim organima, a ne da se takve stvari koriste u dnevno političke svrhe“, dodaje se u saopštenju.

Upravo je, navodi se dalje, zajednički rad tužilaca Republičkog javnog tužilaštva, Okružnog javnog tužilaštva Prijedor i pripadnika MUP RS doveo do otkrivanja izvršilaca ubistva Bašića.

Udruženje tužilaca RS najavilo je da će u narednom periodu insistirati na hitnom sastanku sa Ministarstvom pravde RS u cilju zaštite integriteta tužilaca od ovakvih i sličnih napada.

“Naš prioritet ostaje da tužilaštva rade u skladu sa Ustavom i zakonima”, naveli su Udruženja tužilaca RS.

Dodik je juče izneo niz optužbi u vezi sa radom Republičkog javnog tužilaštva i Okružnog tužilaštva Prijedor u vezi sa istragom o ubistvu načelnika krim policije Radenka Bašića i najavio veliku policijsku akciju, koja je sinoć sprovedena na području Banjaluke i u kojoj su uhapšene dve osobe koje se sumnjiče za ubistvo Bašića.

Dodik je danas čestitao policiji Republike Srpske , sa direktorom Sinišom Kostreševićem na čelu na efikasnoj akciji, koja je, kako j naveo, rezultirala hapšenjem nalogodavaca i osumnjičenih za ubistvo Bašića.

Što se tiče tužilaca iz Prijedora i Republičkog javnog tužilaštva RS, Dodik je rekao da najmanje što bi mogli danas da urade jeste da podnesu ostavke iz moralnih razloga, a policija bi mogla da pokrene istragu o eventualnoj sprezi tužilaca i ubica u ovom slučaju.

“Ukoliko se ne povuku sami, razmislićemo dobro da li nam trebaju takvi tužioci“, kazao je on za agenciju Srna.

Načelnik Sektora kriminalističke policije prijedorske Policijske uprave Radenko Bašić ubijen je u poneđeljak, 21. marta, iz vatrenog oružja u prijedorskom naselju Pećani kada je krenuo na posao.

(Beta)