Skip to main content

Udruženja iz Srebrenice: Karadžić pokušava da izbegne kaznu za genocid, Beograd i Moskva mu pomažu

Jugoslavija 31. okt 2022.
< 1 min čitanja

"Radovan Karadžić u Velikoj Britaniji uživa najviši dozvoljeni stepen prava kao presuđeni međunarodni zločinac, u skladu sa zakonima u Velikoj Britaniji"

Udruženje žrtava i svedoka genocida i Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa” uputili su dopis zvaničnicima Ujedinjenih nacija, Međunarodnog rezidualnog mehanizma Haškog tribunala (MICT) i Velike Britanije u kojem od njih traže da, kako su naveli, ne nasedaju na provokacije iz Srbije prema kojima nekadašnji predsednik Republike Srpske i haški osuđeni Radovan Karadžić navodno boravi u lošim uslovima u britanskom zatvoru.

U dopisu se ocenuje da su “duboko ubeđeni da Radovan Karadžić u Velikoj Britaniji uživa najviši dozvoljeni stepen prava kao presuđeni međunarodni zločinac, u skladu sa zakonima u Velikoj Britaniji”.

“Radovan Karadžić, međunarodni ratni zločinac, ne odustaje od pokušaja da izbegne služenje doživotne robije zbog počinjenog genocida i četiri zločinačka poduhvata u kojima je bio jedan od glavnih planera”, ističe se u dopisu.

Dodaje se da je Srbija uz pomoć Rusije “angažovala 120 takozvanih srpskih intelektualaca, uglavnom osoba koje su u proteklim ratovima učestvovali, rukovodili i pružali podršku Radovanu Karadžiću, Slobodanu Miloševiću, Jovici Stanišiću, Frenkiju Simatoviću, Ratku Mladiću i ostalim haškim osuđenicima, da napišu pismo u kojem kritikuju vladu Velike Britanije, MICT i navodne loše uslove u britanskom zatvoru u kojem boravi Radovan Karadžić”.

“Među ‘intelektualcima’ se nalaze međunarodni ratni zločinci, njihovi pomagači i osobe koje ne priznaju nasleđe Hašog tribunala u Hagu. Već dugo su se u Srbiji probudili aveti prošlosti, koji ne biraju sredstva da štite ratne zločince, negiraju zločine i čak glorifikuju zločin i zločince, što to pismo i potvrđuje”, navedeno je u dopisu.

Udruženje traži da zbog, kako su naveli, laži i dezavuisanja medunarodne javnosti, bude zabranjen ulazak u zemlje Evropske unije svima koji su potpisima pokušali “prevariti i ismejati međunarodno pravo”.

(Autonomija)