Skip to main content

Peticijom zatraženo uklanjanje zločinaca sa spiska nevinih žrtava

Vojvodina 31. окт 2022.
3 min čitanja

"Činom podizanja spomenika biće prekršeno ustavno pravo na dostojanstvo i čast svih čiji su preci ubijeni u Novosadskoj raciji i ostalih građanki i građana Novog Sada koji se protive veličanju zločina i rehabilitaciji zločinaca"

Predstavnici Inicijative „DIGNI GARD, ODBRANI GRAD!“, koju je pokrenulo 15 nevladinih organizacija i političkih stranaka Novog Sada, predali su danas na pisarnici Gradske kuće u Novom Sadu peticiju sa potpisima 5.000 građana protiv podizanja „Spomenika nevinim žrtvama 1944/45“.

Predaji peticije prethodio je performans tokom kojeg su pročitana imena i kratke biografije ratnih zločinaca koji se nalaze na spisku nevinih žrtava, da bi zatim listovi s njihovim imenima bili preliveni crvenom farbom.

Između ostalog, ocenjeno je da gradska vlast podizanjem ovog spomenika pokušava da „izbriše krivce za najtragičniji momenat u istoriji Novog Sada“, što će kao posledicu imati gubitak moralnog kompasa i kredibiliteta.

Imena zločinaca koji se nalaze na spisku nevinih žrtava foto: Autonomija

Radivoje Jovović, iz novosadskog odbora Zajedno, ocenio je da je ovo verovatno „poslednji pokušaj da se institucionalnim putem reši ovo pitanje“, podsetivši da je do sada to pokušavano kroz skupštinske procedure,“kroz razna tela, odbore, komisije“, kroz medije, a upitao je i novog gradonačelnika da li već na samom početku mandata „želi da uprlja ruke krvlju drugih nevinih ljudi?“

Predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke u Novom Sadu, Veljko Krstonošić, koji je u vreme pokretanja inicijative za podizanje ovog spomenika bio odbornik gradske skupštine, istakao je danas da gradska vlast podizanjem ovog spomenika „potpuno svesno i namerno“ pokušava da rehabilituje sve ratne zločince, da izjednači fašiste i antifašiste, kao i da relativizuje zločne koji su se dogodili u Novom Sadu za vreme okupacije u Drugom svetskom ratu.

„Vlast nas nije poslušala i nije sklonila sporna imena, već je insistirala da taj spisak dođe u pred skupštinu grada i usvoji ga. Jedini zaključak na osnovu ovoga može da se izvede da je njhov cilj bio da rehabilituju ratne zločince„, rekao je Krstonošić.

Narodni poslanik iz Pokreta za prekoret Janko Veselinović upozorio je da će novi Sad, ukoliko se ovaj spomenik postavi, biti jedini grad koji će na maloj udaljenosti imati „spomenik žrtvama fašizma i spomenik fašistima, njihovim dželatima“.

Marija Srdić, foto: Autonomija

Marija Srdić iz Antifašističke koalicije pročitala je ispred Gradske kuće Javni apel Skupštini Grada Novog Sada kojim se, između ostalog, traži ukidanje Odluke o podizanju spomenika i fomiranje nove komisije „čiji bi zadatak bio da utvrdi stvarni spisak nevinih žrtava i okolnosti njihovog stradanja“.

U suprotnom, navodi se u apelu, činom podizanja spomenika biće prekršeno ustavno pravo na dostojanstvo i čast svih čiji su preci ubijeni u Novosadskoj raciji i ostalih građanki i građana Novog Sada koji se protive veličanju zločina i rehabilitaciji zločinaca.

„Apelujemo na svest svih odbornika i odbornica Skupštine grada, bez obzira na njihovu partijsku pripadnost i na to da li su danas u vladajućoj koaliciji ili opoziciji, da prihvate argumente i ukinu Odluku o podizanju spomenika. Tako će, priznavanjem greške, doprineti obnavljanju digniteta njihovih funkcija kao građanskih predstavnika, te ukazati važno poštovanje antifašističkoj kulturi i istoriji Novog Sada“, navela je Srdić.

Apel je potpisalo 130 uglednih ličnosti iz javnog života, među kojima su i glumci Nikola Đuričko, Jovana Stipić i Radoje Čupić, novinar Teofil Pančić, istoričari Dubravka Stojanović i Milovan Pisarri, muzičari Vasil Hadžimanov i Vladimir Radusinović Radule, pisac Srđan Tešin, advokat Vladimir Beljanski, nekadašnji vojvođanski ombudsman Petar Teofilović i drugi.

Organizacije okupljene oko pomenute inicijative su Vojvođanski kulturni klub „Vasa Stajić“, Omladinsko-studentska akcija OSA, Savez antifašista Vojvodine, ZAJEDNO!, Demokratska stranka, Narodna stranka, Pokret slobodnih građana, Studentska reakcija, Udruženje antifašista Novog Sada, Zelena mreža Vojvodine, Pokret za preokret, Most solidarnosti, Društvo studenata Filozofskog Fakulteta, Vojvođanska politikološka asocijacija i Antifašistička koalicija.

Dalibor Stupar Autonomija