Skip to main content

U Vukovaru opet skinuta dvojezična ploča

Autonomija 08. okt 2013.
< 1 min čitanja

Nepoznate osobe skinule su noćas u Vukovaru još jednu dvojezičnu ćiriličnu ploču, i to sa zgrade Centra za socijalnu zaštitu, javila je agencija Hina.
U ponedeljak popodne, takođe, nepoznati počinioci skinuli su dvojezične ploče sa tri zgrade – sa Zavoda za zapošljavanje, Zavoda za penziono osiguranje i Državnog inspektorata.
Iz vukovarsko-sremske policije naveli su da je u toku kriminalističko istraživanje kako bi se utvrdio identitet osoba koje su skinule i odnele ploče, kao i ostalih okolnosti koje su dovele do toga.
Iz “Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara”, koji organizuje razne oblike protesta od početka postavljanja dvojezičnih ploča, saopštili su da podržavaju skidanje tabli sa zgrada hrvatskih državnih institucija, ali ističu da članovi Štaba ne stoje iza tog čina.
Iz te organizacije upozoravali sve odgovorne u Hrvatskoj da je “politika bahatosti, koju provodi Vlada Hrvatske nad Vukovarom, nad braniteljima i stradalnicima kao i članovima njihovih porodica, nezakonita, nemoralna, neljudska i samim time neodrživa”.
“Juče se još jednom pokazalo da ratni stradalnici, branitelji i građani Vukovara ne priznaju takvu politiku kao merilo vrednosti i da će otpori biti samo veći ako se takva politika ne zameni politikom dijaloga i mudrosti na šta smo pozivali”, piše štab.
Iz državnog vrha Hrvatske, koja danas obeležava Dan nezavisnosti, 22 godine od kada je Sabor odlučio da prekine državno-pravni odnos s Jugoslavijom, još se nisu oglasili povodom ponovnog skidanja dvojezičnih ploča u Vukovaru.
Prve ploče skinute su nasilno pre više od mesec dana, u prvom danu protesta protiv njihovog postavljanja.
(Tanjug)