Skip to main content

Proevropski blok na pokrajinskim izborima nastupa u više kolona

Info 14. мар 2008.
2 min čitanja

Demokratska stranka i G17 plus dogovorili su se o zajedničkom nastupu na pokrajinskim izborima, potvrdili su juče našem listu čelnici vojvođanskih organizacija ove dve stranke. Prema dogovoru koji je postignut juče i koji su, kako nezvanično saznajemo, aminovali lideri obe stranke, koalicija DS–G17 plus na izborima za Skupštinu Vojvodine nastupiće s listom pod nazivom „Za evropsku Vojvodinu, Demokartska stranka – G17 plus – Boris Tadić“.

Predsednik Pokrajinskog odbora DS-a Dušan Elezović kazao nam je da Liga socijaldemokrata Vojvodine, koja je dugogodišnji partner demokrata u Pokrajini, ipak neće biti uključena u ovu koaliciju, ali da na Ligu računaju „u dogovorima o postizbornim koalicijama“. – Naša procena je da bi bilo kontraproduktivno da se i LSV priključi našoj koaliciji s G17 plus, jer smatramo da se to ne bi odrazilo na povećanje broja glasova, te da bi bilo bolje da nastupimo u više kolona. A to je logičnije i zbog razlika koje postoje između biračkog tela DS-a i LSV-a – rekao je Elezović za „Dnevnik“.

Šef vojvođanskih demokrata pojasnio je da se predizbroni dogovor s G17 plus odnosi i na proporcionalni i na većinski izborni sistem. Naime, s obzirom na to da je u Pokrajini na snazi kombinovani izborni model, ove dve stranke sa zajedničkom listom boriće se za polovinu od ukupno 120 mandata u Skupštini Vojvodine, dok će zajedno nastupiti i na većinskim izborima za preostalih 60 mandata.

– Dogovor podrazumeva da u gotovo svim izbornim jedinicama za izbore po većinskom modelu nastupimo zajedno, odnosno da istaknemo kandidate iza kojih će stati obe stranke kako ne bi došlo do rasipanja glasova. Odstupanja će možda biti samo u nekoliko izbornih jedinica zbog procena da bi tamo bilo bolje da nastupimo posebno – kazao je Elezović. Dodao je da će se na listi DS-a i G17 plus, shodno ranijim dogovorima, naći i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, kao i predstavnici svih manjinskih zajednica u Pokrajini. Po njegovim rečima, koalicioni sporazum postignut je za pokrajinske izbore, te za lokalne izbore u Novom Sadu i Kikindi. Ranije juče, međutim, lider LSV-a Nenad Čanak izrazio je uverenje da će LSV na parlamentarne izbore izaći u najširoj koaliciji proevropskih demokratskih snaga. On je na konfernciji za novinare kazao da su u toku načelne konsultacije s DS-om, te da se još nije ušlo u fazu pregovora.

– Da li će to biti u jednoj ili više kolona, ostaje da se vidi. Ali, sigurno je da su ovo odsudni izbori, na kojima je cilj proevropskih snaga da se obezbedi 126 poslanika u Skupštini Srbije i što hitnije raspisivanje referenduma o pristupanju Evropskoj uniji – rekao je on.

Lider LSV-a kazao je da su mogući različiti dogovori o izbornom nastupu na republičkom i pokrajinskom nivou, zbog razlika u izbornim sistemima, ali je dodao da „koalicija na nivou Vojvodine može biti samo šira od one na republičkim izborima“.

B. Dragović-Savić, Dnevnik