Skip to main content

U Srbiji još 28 umrlih od virusa korona, 5.775 novih slučajeva infekcije

Aktuelno 21. nov 2020.
2 min čitanja

U poslednja 24 sata u Srbiji je od posledica infekcije korona virusom umrlo još 28 osoba – dve manje nego juče, dok je infekcija potvrđena kod 5.775 osoba – juče ih je bilo 6.254.

Kako se navodi na sajtu Ministarstva zdravlja, hospitalizovana je 6.071 osoba, a na respiratoma je 209.

U poslednja 24 sata testirano je 16.938 osoba.

Tokom epidemije u Srbiji je umrlo 1.168 ljudi, a procenat smrtnosti na današnji dan je 1,01.

Od početka epidemije testirano je 1.610.219 osoba, od kojih je virus potvrđen kod 116.125.

Raste broj inficirana korona virusom u ustanovama socijalne zaštite

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih u Srbiji, kako je danas saopšteno, korona virusom je inficirano 553 korisnika – juče ih je bilo 485, i 346 zaposlenih – a juče 309.

Kako je saopštilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, od početka epidemije korona virusa u Srbiji u tim ustanovama je izlečeno 1.253 korisnika i 505 zaposlenih.

“Korisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa smešteni su u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i nalaze se u kućnoj izolaciji”, navedeno je u saopštenju.

Od utorka, 24. novembra, sedam novih mera za suzbijanje korona virusa

Vlada Srbije usvojila je nove mere za suzbijanje korona virusa, koje će na snazi biti od utorka, 24. novembra, saopštila je Kancelarije za saradnju sa medijima.

Mere će, kako je danas saopšteno, na snazi biti deset dana, a one određuju skraćenja radnog vremena do 18 časova restoranima, kafićima, barovima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima.

Druga mera je obavezno korišćenje zaštitne maske u zatvorenom prostoru i na otvorenom prostoru u svakoj situaciji kada se ne mogu izbeći međuljudski kontakti.

Dodatno, zabranjena su sva javna okupljanja sa prisustvom više od pet osoba, i na otvorenom i u zatvorenom prostoru.

“Od ove mere izuzeti su radne organizacije, školske ustanove, prodavnice, tržni centri i slični objekti, za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih osoba u svakom trenutku u odnosu na kvadraturu objekta odminimum 4 kvadratna metra po osobi”, dodaje se u saopštenju.

Zahteva se omogućavanje rada od kuće svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta, a najavljuju se i stroge kontrole obaveze nošenja zaštitne maske u vozilima javnog prevoza, uz ograničenje maksimalnog broja putnika u vozilu na polovinu deklarisanog kapaciteta vozila.

Kontrola sprovođenja kućne izolacije, kućnog karantina (samoizolacije), kao i svih ostalih protivepidemijskih mera koje su na snazi, takođe će biti pojačano.

Ove mere su oročene na period od deset dana, nakon čega će biti iznova razmotrene u svetlu kretanja epidemiološke situacije, navodi se u saopštenju.

“Vlada koristi i ovu priliku da još jednom zamoli i najsnažnije apeluje na sve građane da se ponašaju odgovorno prema sebi i ostalim sugrađanima. Sve usvojene mere imaju za cilj isključivo očuvanje života i zdravlja građana”, zaključuje se u saopštenju.

(Beta)