Skip to main content

U Sarajevu skup podrške Ukrajini, u Banjaluci marš „Besmrtnog puka“

Jugoslavija 09. maj 2022.
< 1 min čitanja

Dva entiteta BiH, Republika Srpska (RS) i Federacija BiH, na različiti način su obeležile 9. maj, Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu uz suprotstavljne poruke učesnika tih manifestacija.

U Republici Srpskoj, Dan pobede nad fašizmom je državni praznik, koji je i ove godine obeležen maršom „Besmrtnog puka“, u kome su učestvovali najviši zvaničnici iz RS, predstavnici političkih partija iz vlasti i opozicije, veilki broj građana, kao i ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov.

U Federaciji BiH Dan pobede nad fašizmom nije državni praznik, ali je tim povodom u Sarajevu održana protestna šetnja i skup podrške Ukrajini koji koji je organizovao Pokret „Majke enklave Srebrenica i Žepa“.

Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je da “BiH stoji uz Ukrajinu i ukrajinski narod”, dodavši da je “lako uporediti situaciju u Ukrajinu sa situacijom u BiH tokom agresije i da građani mogu lako pronaći u situaciji koja se događa Ukrajini”.

“Voleo BiH da mi možemo materijalno pomoći, oružjem, municijom, sanitetskim materijalom, ali vi znate kako se donose odluke u BiH, potrebna je saglasnost ljudi koji stoje na ruskoj strani”, rekao je Komšić.

Ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija prisustvovao je vojnoj paradi u Moskvi, kojom Rusija obeležava Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

On je bio jedan od sedam ambasadora koji su ove godine dobili poziv da prisustvuju paradi.

Reč je o ambasadoru koju je na tu poziciju došao kao kadar iz Republike Srpske.

(Beta, Foto: Pixabay)