Skip to main content

Nacionalni konvent: Srbija da se uskladi sa restriktivnim merama EU prema Rusiji

Info 09. maj 2022.
2 min čitanja

“Danas, kada se cela Evropa nalazi usred najozbiljnije bezbednosne i političke krize od kraja Hladnog rata, Srbija treba da se opredeli”, saopštio je Nacionalni konvent o Evropskoj uniji i pozvao predsednika Republike i Vladu Srbije da donesu odluku o usklađivanju sa restriktivnim merama EU prema Rusiji.

U saopštenju, Konvent podseća da je na današnji dan pre 72 godine pokrenut proces evropskih integracija, kao jedinstveni pokušaj da se trajno obezbedi mir između zaraćenih država i da taj proces traje i danas, sa istim ciljevima, da se obezbedi mir na evropskom kontinentu.

Stvaranjem zajedničke spoljne i bezbednosne politike uspostavljen je koordinacioni mehanizam država članica kojim se usklađuju pojedinačne spoljne politike i formira osnova za zajedničko delovanje u cilju jačanja Unije na međunarodnoj sceni, ukazuje Konvent.

Kako ističe, posle pogubnih ratova devedesetih godina 20. veka, Srbija je samostalno odlučila da je njena budućnost u okvirima EU, kao buduće države članice i počela proces integracije i do današnjeg dana Srbija se nije odrekla puta ka članstvu u EU.

Razlozi ovog puta ne leže u uslovljavanju EU, kako se tumači u mnogim domaćim medijima, navodi Konvent i dodaje da, iako se to često ne spominje, Srbija je već danas deo šireg prostora EU, kao pridružena država.

Pri donošenju sudbonosnih odluka Srbija treba da vodi računa o politikama suseda i država članica EU, napominje Konvent.

Srbija treba da se usmeri na sopstvene dugoročne interese i na način kako da se oni ostvare. Ne treba da zatvarati oči pred bezbednosnim brigama partnera u EU i u regionu, piše u saopštenju.

Pored toga, Rusija jeste značajan partner Srbije, ali i ona pre svega gleda međusobne odnose kroz prizmu sopstvenih interesa, što nedavne izjave najviših ruskih zvaničnika o Kosovu jasno ukazuju, ocenjuje se u saopštenju.

Prema oceni Konventa, pridruživanje Srbije restriktivnim merama EU ne bi bilo iskaz neprijateljstva prema ruskom narodu, niti podrivanje tradicionalnih veza.

Srbija ne treba da zatvara oči nad posledicama ruske invazije Ukrajine, pre svega nad patnjama civilnog stanovništva, koje nam je u istorijskom i kulturnom smislu isto tako blisko kao i građani Rusije. Do sada, Srbija je pružila više nego dovoljno dokaza da priželjkuje mir u Evropi. Srbija stoga treba da se vodi sopstvenim interesima, koji nas prvenstveno upućuju na saradnju sa partnerima u EU, stoji u saopštenju.

Nacionalni konvent o EU poziva državni vrh Srbije da odlukom o pridruživanju merama prema Rusiji, poruči da vođenje agresivnog rata u Evropi nije prihvatljivo u 21. veku, a da su evropske vrednosti proklamovane u Ustavu Srbije istinsko opredeljenje unutrašnje i spoljne politike.

(FoNet)