Skip to main content

Udruženje Roma: 9. maja pobeđen je fašizmam, ne dozvolimo njegovo povampirenje

Građani 09. maj 2022.
< 1 min čitanja

Udruženje Roma Novi Bečej ocenilo je danas da je 9. maj jedan od najznačajnijih praznika koji treba da nas većito opominje na monstruoznost i veličinu zločina koji je pretrpela romska zajednica tokom Drugog svetskog rata.

„Opravdano smo uvek tu da podsetimo da povampirenje fašističkih ideja nećemo tolerisati i uvek ćemo glasno i snažno ukazivati na njih, jer znamo kuda one na kraju odvode“, navodi se u saopštenju.

Uz podsećanje da je tokom Drugog svetskog rata stradalo 60 miliona civila i boraca, Udruženje Roma smatra da, na žalost, ideje fašizma nisu nestale njegovim porazom.

„Rasizam, fašizam i diskriminacija deo su naše svakodnevice. Na svima nama je da promovišući toleranciju, jednakost i antifašizam gradimo zdravo i dobro društvo”, rekla je direktorka Udruženja Danica Jovanović.

Prema njenim rečima, „pobedom nad fašizmom koji je najbrutalnije kršio ljudska prava prevazišli smo podele i stvorili uslove za ravnopravnost i slobodu uvažavanja različitosti, poštovanja ljudskih prava“.

„Na svima nama je da mračnim idejama fašizma ne dozvolimo da se vrate i zauzmu prostor u našim glavama, medijima, društvu. Fašističke ideje podmuklo čekaju svoju priliku osvajajući od malog udela, sve veće prihvatanje i tolerisanje njihovog postojanja. Ne dozvolimo da se odomaće i budu prihvaćene kao normalnost”, rekla je Jovanović.

(Autonomija)