Skip to main content

U Sarajevu protest rudara

Jugoslavija 01. maj 2021.
3 min čitanja

U Sarajevu se u subotu, 1. maja okupilo više stotina rudara iz Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), jednog od dva entiteta u BiH, protestvujući zbog najavljene sistematizacije radnih mjesta i stanja u koncernu Elektroprivrede BiH.

Na protestima ispred zgrade Vlade FBiH učestvuju predstavnici sindikata i rudara sedam rudnika u sastavu Elektroprivrede BiH – Kreka iz Tuzle (sjeveroistok BiH), Kakanj (srednja BiH), Zenica (srednja BiH), Breza (srednja BiH), Đurđevik (sjeveroisikok BiH), Abid Lolić iz Travnika (srednja BiH) i Gračanica (srednja BiH).

„Jedna od ključnih poruka je da nama ne treba milost, nama treba država. Razlog za proteste je što smo vidjeli na sastancima i nastupu da predstavnici Elektroprivrede BiH i određeni dijelovi Vlade FBiH odstupaju od prvobitno usaglašenog karaktera tog restrukturiranja na planu ljudskih resursa. Ono što oni predstavljaju javnosti i na sastancima je nama neprihvatljivo. Vidljiva je namjera da se u narednom periodu planiraju umanjiti i prava radnika u sastavu koncerna. Takođe je to nešto nama neprihvatljivo“, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE), predsjednik Samostalnog sindikata rudnika FBiH Sinan Husić.

“Određeni dijelovi vlade su iskazali spremnost da pokažu silu i moć i da pokažu kako neće biti milosti u restruktuiranju rudnika. Rudnik u Biloj nosi ime po narodnom heroju, ako želite sukob, mi nećemo odustati. Nećemo milost jer nam ona ne treba. Nama treba država Bosna i Hercegovina”, jasan je bio Husić.

U Sindikatu upozoravaju da novi pravilnici o sistematizaciji radnih mjesta utiču na opstanak više hiljada radnih mjesta u rudarskom sektoru u Federaciji BiH.

O tome je Samostalni sindikat radnika rudara FBiH raspravljao i na sjednici 19. aprila, nakon koje je, osim prvomajskih protesta, najavljen i mogući generalni štrajk i masovni protest rudara 10. maja. O tome su, kako je saopšteno iz Sindikata, upoznati i direktori rudnika iz sastava koncerna, te nadležni u Vladi Federacije BiH i Elektroprivredi BiH.

Blokirani računi, nagomilani dugovi, nelikvidnost rudnika i nekonkurentnost uglja – trenutna je situacija u rudnicima u Bosni i Hercegovini (na fotografiji rudari u jednom od rudnika u BiH)

Poreski dug rudnika u Federaciji BiH iznosi više od pola milijarde konvertibilnih maraka (262,53 miliona eura).

Najveći dužnik je rudnik Zenica, koji je drugi na listi najvećih poreskih dužnika Poreske uprave Federacije BiH sa 153 miliona maraka (78,2 miliona eura). Među deset najvećih poreskih dužnika su još tri rudnika – Kreka iz Tuzle, Breza i Kakanj.

Rudnici Mrkog uglja (RMU) Zenica, Breza i Kakanj pripadaju Koncernu Javnog preduzeća (JP) Elektroprivreda BiH. U sastavu ovog koncerna posluju i RMU Đurđevik, Abid Lolić iz Travnika i RMU Gračanica iz Gornjeg Vakufa – Uskoplja.

U trogodišnjem planu poslovanja Elektroprivrede BiH za period od 2021.- 2023. godine navodi se da su strateški ciljevi, između ostalog, usklađivanje rada termoblokova sa nacionalnim planom redukcije emisija, kapitalna ulaganja i restrukturiranje rudnika uglja i Elektroprivrede BiH.

Federalna vlada je 22. augusta 2019. godine usvojila Program o restrukturiranju elektroenergetskog sektora u Federaciji BiH. Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH (jedan od dva doma u Federaciji BiH) dao je saglasnost na taj dokument na sjednici 29. januara 2020. godine.

“Proces restrukturiranja vrši se u tri faze, od kojih je prva faza o načinu upravljanja već završena. Druga faza je proces održavanja, a treća faza koja se očekuje u martu, je smanjenje broja zaposlenih”, rekao je početkom februara za RSE Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije Federacije BiH.

Džindić je tada naveo da je, prema informacijama iz Elektroprivrede BiH, trenutno 2.000 radnih mjesta viška na nivou ovog preduzeća, navodeći da se radi prije svega o režijskom osoblju, a ne rudarima.

Podsjetimo, osim rudara, proteste će danas u Sarajevu organizovati i Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine pod sloganom “I grob, i rob! Šta nam još spremate?”, čiji je cilj da se ukaže na izrazito loš položaj radnika uposlenih u ovom sektoru.

(Radio Slobodna Evropa, Tacno.net, foto: N1)