Skip to main content

Tvrdnje o otcepljenju su gluposti

Autonomija 01. окт 2008.
< 1 min čitanja

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši u Kanjiži

– Donošenje novog statuta Vojvodine je, osim političkog, i razvojno pitanje – da li ćemo omogućiti Vojvodini da se nesmetano razvija, jer pokrajinsko rukovodstvo ima sposobnosti i spremnost da preuzima odgovornost za razvoj Pokrajine – istakao je predsednik Skupštine AP Vojvodine Šandor Egereši na Građanskom forumu preksinoć u Skupštini opštine Kanjiža.

–Rasprava o nacrtu statuta jeste burna, i u njoj čujemo dve krajnosti: jednu, da Vojvodina, njeni građani i administracija dobijaju previše nadležnosti, a na drugoj strani ima i onih koji tvrde da je to premalo. Ponuđeno je kompromisno rešenje koje omogućava da se u okvirima Ustava Srbije, na osnovu političkog konsenzusa, pokrene novi vid ekonomskog razvoja. Oni koji govore da dobijamo previše moraju shvatiti da kada je Vojvodini dobro, i Srbiji je dobro.

Egereši je kategorično ponovio da u predloženom statutu nema separatizma.
– Moja država je Srbija, moja domovina je Vojvodina, i zajedno s državom treba ubrzati proces evropskih integracija, a ovakvim centralizmom koji trenutno još imamo ne možemo brzo postići naš cilj da budemo uključeni u EU. Statut koji je u saglasnosti s Ustavom Srbije mora odražavati vojvođanske specifičnosti.
– Vojvodini su potrebni mir, razvoj, evropski duh i evropske vrednosti, i najveći deo građana je protiv ekstremnih stavova, ne prihvata ih i ne želi. Ne poznajem nijednog ozbiljnog političara u Vojvodini koji se zalaže za otcepljenje Vojvodine od Srbije. To su gluposti koje šire krugovi koji ne žele dobro Vojvodini, a ne žele dobro ni Srbiji.– rekao je Egereši.

(Dnevnik)