Skip to main content

TV Vojvodina: Suspendovana odgovorna urednica Eržebet Šimon

Autonomija 08. окт 2008.
2 min čitanja

Suspendovana je Eržebet Šimon, koja je nepunih godinu dana na mestu odgovorne urednice mađarske televizijske redakcije u vojvođanskom javnom servisu – potvrdila je u izjavi za portal „Vajdaság Ma” glavna urednica TV Vojvodina Nada Kalkan. Prema obrazloženju, Šimon je učinila grub propust u radu time što je po njenoj odluci u informativnoj emisiji 6. oktobra pročitano da će od tog dana po odluci Nade Kalkan informativna emisija Dnevnik umesto 40 trajati 20 minuta i da je zbog toga i pomoćnik direktora RTV Vojvodina Ištvan Bodžoni, zadužen za manjinske programe, uputio žalbu rukovodstvu kuće kao i da će preduzeti i druge mere.
Nada Kalkan je izjavila da su razlozi za suspendovanje u tome što, s jedne strane, tvrdnje Eržebet Šimon „nisu istinite, jer je odluku doneo kolegijum kuće, a ne Nada Kalkan, a sa druge, jer obznanjivanje unutrašnjih stvari znači tešku povredu poslovnika kuće”.
Prema izvorima portala „Vajadaság Ma”, velika većina zaposlenih u mađarskoj redakciji protivila se uvođenju 40-minutnog Dnevnika, jer po njima za to ne postoje ni kadrovski ni tehnički kapaciteti, niti se radi o vremenskom trajanju emisije koja je u skladu sa pravilima profesije. Tu je tvrdnju ovom portalu potvrdila i Nada Kalkan.
Saznajemo, takođe, da je Dnevnik koji se emituje u 19 časova, zbog zagušenja, u više navrata bio pripremljen samo zahvaljujući ogromnim naporima. Kalkan je u izjavi precizirala i da su „40-minutni dnevnici značili da je na račun kvantiteta opao kvalitet”, navodeći da su bili primorani da vrate 20-25-minutni Dnevnik „jer je fizički bilo nemoguće pripremiti 40-minutne”.
Prema informacijama portala „Vajdaság Ma”, Eržebet Šimon je iz mađarske radio- redakcije premeštena na čelo televizijske na zahtev Ištvana Bodžonija. Većina zaposlenih u TV-redakciji se zimus peticijom obratila rukovodstvu kuće, Savezu vojvođanskih Mađara i Nacvionalnom savetu vojvođanskih Mađara, u kojoj su zatražili uklanjanje Ištvana Bodžonija i Eržebet Šimon sa rukovodećih pozicija. Ovo je potvrdila i glavna urednica televizije Nada Kalkan, navodeći da je svojevremeno od 25 zaposlenih 17 potpisalo peticiju.

(www.vajdasagma.info)