Skip to main content

Tužilaštvo pokrenulo istragu o izjavi nikšićkog gradonačelnika

Jugoslavija 17. јун 2024.
4 min čitanja

"Zbog negiranja genocida u Srebrenici, koje je zabranjeno u Crnoj Gori, juna 2021. protiv njega je pokrenut sudski postupak"

Više državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je predmet povodom izjave predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića, da će „s onima koji neće kao braća, postupati kao prema Turcima“ potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE).

„Tužilaštvo je dalo nalog Upravi policije da od Kovačevića ‘prikupi obavještenja’, a po potrebi preduzeće se i druge mjere i radnje“, navodi se u odgovoru RSE.

Sporni dio izjave je iz Kovačevićevog govora od 13. juna na Grahovcu, kada se, kako je kazao, obratio „bivšim vlastodršcima i njihovim pulenima“:

„Bićemo strpljivi, čekaćemo uvijek otvorenog srca i otvorenih ruku sa pitanjem jesmo li braća. A ako neko neće da budemo braća, ako neko hoće više da liči na Turke onda ćemo u budućnosti prema njima postupati kao i prema Turcima“.

Kovačević je govorio na obilježavanju 166. godišnjice bitke na Grahovcu, koje je organizovala Srpska pravoslavna crkva, a prisustvovao mu je i ruski ambasador u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov.

U toj bici iz 1858.godine, tokom hercegovačkog ustanka, turska vojska poražena je od crnogorske pod vođstvom vojvode Mirka Petrovića.

Kovačević je tu vojsku nazvao „hrišćanskim ratnicima srpske vojske Crnogoraca i Hercegovaca“.

Kovačević je funkcioner proruske Nove srpske demokratije (NSD), članice rasformiranog Demokratskog fronta, partije koja je dio vlasti nakon smjene Demokratske partije socijalista 2020.godine.

Lider te partije je Andrija Mandić predsjednik Skupštine Crne Gore, a narednih mjeseci, prema dogovoru partija vlasti, ta stranka će ući u Vladu.

‘Fašizam, govor mržnje’

Premijer Crne Gore Milojko Spajić pozvao je 16. juna nadležne organe da utvrde činjenice koje se odnose na izjavu Marka Kovačevića, koju je nazvao „užasnom“ i „bez opravdanja“.

Reagovao je i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, osuđujući neodgovoran i zabrinjavajući narativ predsjednika nikšićke opštine.

Iz vladajuće koalicije se osim Spajićevog Pokreta Evropa sad oglasila i NSD, partija Andrije Mandića, čiji je Kovačević funkcioner.

Oni su se, kako su naveli, „izvinili svima onima koji su u riječima predsjednika Opštine Nikšić Marka Kovačevića pronašli ono čega nema, na šta on nije mislio“.

Ostale partije vladajuće većine, Demokrate, prosrpska Socijalistička narodna partija i proruska Demokratska narodna partija Milana Kneževića, nijesu se oglašavale.

Od vjerskih prvaka oglasio se Reis Islamske zajednice Rifat Fejzić.

„Gradonačalnik Nikšića je završio sa Turcima (čitaj: Turci, Bošnjaci, Albanci…) sada su na red došli Crnogorci,“ napisao je Fejzić na mreži X.

Reagovale su sve partije opozicije.

„Novi sramni javni nastup istaknutog člana NSD, u kojem Crnogorcima prijeti da će se sa njima obračunavati kao sa Turcima, očigledno je najbolja preporuka za najavljeni ulazak te partije u Vladu“, kazali su iz najjače opozicione Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića

Iz Socijaldemokratske partije su poručili da je „prilično je jasno ko su današnji ‘Turci’ u Markovoj glavi“.

Takođe su pozvali tužilaštvo da u što kraćem roku, po službenoj dužnosti, utvrdi da li u govoru Kovačevića ima elementa krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

Iz Socijaldemokrata su ocijenili da izjava izaziva prezir.

Od Kovačevićevih šovinističkih izjava, jedino će biti gore ukoliko njegove kolege iz parlamentarne većine prećute ovu skandaloznu izjavu, rekao je lider Socijademokrata Damir Šehović.

Pokret URA Dritana Abazovića najoštrije je osudio, kako su ocijenili, skandalozan i fašistički govor Marka Kovačevića, tražeći hitnu reakciju nadležnih.

Nevladin sektor traži reakciju tužilaštva

„Izražavamo bojazan da je posljednji ispad nikšićkog gradonačelnika dio osmišljene akcije destabilizacije Crne Gore, saopštili su Evropski pokret u Crnoj Gori, Centar za monitoring i istraživanje i nevladina organizacija 35MM.

„Poziv, odnosno najavu, da će se vlast znati obračunati sa Crnogorcima, ukoliko ne prihvate ono što od njih očekuju Kovačeviċ i njegovi politički mentori najavljuje radikalizaciju djelovanja te partije, u cilju izazivanja međunacionalnih i međuvjerskih tenzija“, navodi se u zajedničkoj izjavi.

I oni su pozvali Državno tužilaštvo na hitnu reakciju.

Centar za građansko obrazovanje je naveo je da bi se tužilaštvo i policija morali usmjeriti na šovinizam, govor mržnje i fašizam Kovačevića, koji, ohrabren nepostupanjem institucija, nastavlja da opasno podiže ljestvicu.

Kovačević: ‘Govorio sam o pomirenju’

Nakon cjelodnevnih reakcija u večernjim satima 16. juna, oglasio se Kovačević, koji je naveo da je na Grahovcu govorio o pomirenju i da „nije pominjao nijedan narod“.

„Turke sam pomenuo u kontekstu prošlosti i borbe koju su naši preci vodili prije svega da odbrane svoja ognjišta i da se oslobode od tadašnjeg jarma, a nikako u kontekstu današnjih Turaka i odnosa sa Turskom“, saopštio je on na Fejsbuku.

On je na čelo Nikšića, drugog po veličini grada u Crnoj Gori, došao maja 2021.

Pola godine kasnije stigla mu je donacija od dva miliona eura od Srbije i njenog predsjednika Aleksandra Vučića.

Blizak je Srpskoj pravoslavnoj crkvi i poštovalac četničkog pokreta.

Zbog negiranja genocida u Srebrenici, koje je zabranjeno u Crnoj Gori, juna 2021. protiv njega je pokrenut sudski postupak, no Viši sud u Podgorici je utvrdio da on, iako je negirao genocid time nije izazvao nacionalnu i vjersku mržnju.

Kovačević je bio jedan od čelnika crnogorskih opština koji su u decembru 2022. podnosili izvještaj u Skupštini Srbije o stanju u lokalnim zajednicama.

Tada je rekao da je Srbija „matica svih Srba“ i njegova država.

Crnogorska policija je jula 2023. podnijela prijavu protiv njega zbog sumnje da je povrijedio ugled države jer je tokom intoniranja himne, učinio neprimjerenu gestikulaciju – ispružen srednji prst.

Tužilaštvo u Nikšiću je, međutim, odbacilo tu prijavu.

Isti stav nikšićko tužilaštvo imalo je o Kovačevićevim uvredljivim komentarima na mrežama na račun germanskog porijekla poslanika DPS Oskara Hutera, marta ove godine.

Njegov partijski lider Andrija Mandić je tada rekao da je Kovačević „veliki političar kojim će se ponositi Crna Gora i njegov narod“.

U martu ove godine Kovačević je prijavio 13 osoba, među kojima i novinare, da su komentarima o njegovom vođenju politike doprinijeli prijetnjama, koje dobija na društvenim mrežama.

(Radio Slobodna Evropa, foto: AntenaM)