Skip to main content

Događaji festivala „Mirdita, dobar dan“ neće se održati 28. juna

Građani 17. јун 2024.
< 1 min čitanja

"Ne smatramo da održavanje jednog dela programa na Vidovdan vređa nečija osećanja ili predstavlja nekakvu prepreku samo po sebi"

Ivica Dačić izjavio je da smatra da je festival „Mirdita, dobar dan“, čije održavanje je najavljeno za Vidovdan 28. juna u Beogradu, „skup visokog rizika“ i da bi organizatori trebalo da razmotre njegovo odlaganje. Anja Zloporubović iz Inicijative mladih za ljudska prava rekla je za N1 da je konačna odluka organizatora da se „Mirdita“ ne održi na Vidovdan.

„Ono što jesmo odlučili u ovom trenutku da je najbolja odluka da se svi programi koji su bili zakazani za 28. prebace na 27. i 29. jun isključivo iz bezbednosnih razloga. Zato što razumemo da ljudima možda neće biti najprijatnije da nakon cele ove buke prisustvuju onome što smo planirali za 28. tako da je to za sad naša konačna odluka“, rekla je Zloporubović u emisiji „Studio Live“.

Kako je navela, Stvarno ne smatramo da održavanje jednog dela programa na Vidovdan vređa nečija osećanja ili predstavlja nekakvu prepreku samo po sebi, ali je to prosto jer na prvom mestu su ipak naši gosti i ne želimo da ova buka koja je nastala utiče na njihov dolazak na festival.

Na pitanje da li ih je kontaktirao neko iz vlast, Zloporubović je rekla da još uvek nije.

„Mi smo u pripravnosti čekamo da vidimo da li će situacija eskalirati. Za sad idemo onim svojim planom koji smo zacrtali, ali za sad nikakvih zvaničnih kontakata nije bilo“, istakla je.

Prema njenim rečima, svi događaji u okviru „Mirdite“ održavaju se u privatnim prostorima, obezbeđenja će biti na istom nivou kao i do sada.

„Prosto mi stvarno ne očekujemo nikakve velike bezbednosne rizike, ‘Mirdita’ uvek privuče određenu dozu pažnje, ove godine je to intenzivirano upravo zbog tog datuma, ali se nadam da ćemo festival održati u najmirnijim mogućim uslovima“, rekla je Zloporubović.

Detaljnije o programu i značaju festivala čitajte ovde.

(N1, foto: logo)