Skip to main content

Tužba protiv Srbije zbog presude aktivisti NVO

Autonomija 14. нов 2008.
< 1 min čitanja

Komitet pravnika za ljudska prava podneo je Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu tužbu protiv države Srbije povodom presude kojom je aktivista Antifašističke akcije iz Novog Sada Zoran Petakov proglašen krivim za uvredu episkopa bačkog Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineja.
Kako se navodi u saopštenju za javnost, tužba protiv Srbije podneta je nakon što su iscrpljene sve mogućnosti žalbe pred domaćim pravosudnim organima.
Petakov je osuđen da plati 100.000 dinara jer je episkope Artemija, Amfilohija, Atanasija i Irineja označio kao „četiri jahača apokalipse“ i naveo da SPC podržava određene ekstremističke grupacije u Srbiji.
Komitet pravnika za ljudska prava je ocenio da je Petakov ovom presudom „postao zvanična žrtva nove klerikalizacije države“.
„Neodgovorni sudovi su izbrisali granicu između verskog i sekularnog, između države i crkve, između kritičkog stava i dogme“, ocenjuje se u saopštenju za javnost.
U obrazloženju presude Četvrtog opštinskog suda u Beogradu, u koju je Beta imala uvid, između ostalog je navedeno da je „vladika Irinej besprekorna ličnost i da uvreda njega predstavlja uvredu za sve hrišćanske pravoslavne vernike“.
U obrazloženju je navedeno i da je Petakov kroz uvrede na račun Irineja zapravo uvredio i samog sudiju Miroslava Bošnjaka, koji je za sebe rekao da je takođe pravoslavni vernik.
Opštinski sud je presudu doneo u martu ove godine, a presudu je potom potvrdio i Okružni sud u Beogradu.
Nevladine organizacije (NVO) iz Vojvodine proletos su protestvovale protiv presude Četvrtog opštinskog suda u Beogradu i ocenile da je reč o „sramotnom i montiranom procesu“.
„Pitamo se kako to da sud ne radi ovako efikasno i brzo kada su na optuženičkoj klupi visoki dostojanstvenici SPC optuženi za bludne radnje sa maloletnicima“, navele su NVO.

(Beta)