Skip to main content

Turković Abazoviću: Ako ste bili u Potočarima očekujući zahvalnicu, onda niste trebali ni dolaziti

Jugoslavija 10. jan 2023.
< 1 min čitanja

Nako što je premijer Vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao da neće smjeniti ministre Marka Kovača i Aleksandra Damjanovića zbog učestvovanja na svečanoj akademiji povodom neustavnog “dana Republike Srpske (RS)” te da je Kovač bio prvi ministar koji je posjetio Potočare, ali da tada nije čuo aplauz, na svom Fejsbuk nalogu reagovala je zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministarka vanjskih poslova te države Bisera Turković.

-Odavanje počasti žrtvama genocida čin je ljudskog dostojanstva i obaveza nas koji smo preživjeli da se sjećamo žrtava kako se nigdje i nikome to ne bi ponovilo na sramotu cijelog svijeta koji je ćutke gledao najveći pokolj i zločin na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata! Ako ste, gospodine Abazoviću, vi ili neki vaš ministar bili u Potočarima 11. jula očekujući neku zahvalnicu ili politički poen, onda niste trebali ni dolaziti – navela je Turković.

Ministrka vanjskih poslova BiH naglašava da je odlazak Kovača i Damjanovića, ministara u Vladi Crne Gore čin “koji osuđuju čak i građani Crne Gore”.

-Prisustvo vaših ministara na obilježavanju 9. januara, nezakonitog praznika koji krši ljudska prava, slavi zločine i genocid, podržava rusku agresiju na Ukrajinu, neprihvatljiv je čin koji osuđuje ne samo Bosna i Hercegovina, nego vjerujem i većina građana Crne Gore! Neshvatljivo je da pravdate i relativizujte ono što su osudili i Evropska unija i cijeli demokratski svijet – poručila je ona.

Podsjećamo, Turković je Pobjedi kazala da su iz ambasade Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori dobili odgovor na protestnu notu koju je Turković uputila predsjedniku Vlade Crne Gore Dritanu Abazoviću povodom prisustva ministara pravde i finansija Marka Kovača i Aleksandra Damjanovića svečanosti u Banjaluci povodom neustavnog dana Republike Srpske.

(Pobjeda, Foto: CdM)