Skip to main content

Ruski liječnici pozivaju Putina da “prestane mučiti” Navaljnog

Planeta 10. jan 2023.
< 1 min čitanja

Grupa ruskih liječnika objavila je otvoreno pismo u kojem poziva predsjednika Vladimira Putina “da prestane mučiti” zatvorenog oporbenjaka Alekseja Navaljnog, koji je trenutno u samici – po deseti put od kolovoza.

U pismu, koje je potpisalo 39 liječnika i koje je objavila internetska stranica Meduza, navodi se da se zdravstveno stanje Navaljnog pogoršava i da odbijanje službenika zatvora u kojem je pritvoren da mu daju lijekove – ugrožava njegov život.

“S medicinskog gledišta očito je da Aleksej Navaljni ne dobiva medicinsku pomoć na potrebnoj razini, a smještaj u samicu pogoršava mu zdravstveno stanje”, navodi se u pismu.

U pismu se ističe i da Navaljnog trebaju pregledati liječnici iz zdravstvenih ustanova izvan zatvora i, po potrebi, prebaciti u bolnicu na liječenje.

Odvjetnik Navaljnog, Vadim Kobzev, rekao je u utorak da njegovom klijentu treba liječnička pomoć jer kašlje i ima temperaturu.

Aleksej Navaljni služi dvije kazne zatvora prema optužbi za kršenja uvjeta za uvjetnu slobodu, nepoštovanja suda i pronevjere – optužbe koje su on i njegove pristalice više puta odbacivali kao politički motivirane.

Uhićen je u siječnju 2021. po povratku u Moskvu iz Njemačke, u kojoj se liječio nakon napada otrovom u Sibiru 2020. godine. Europski laboratoriji identificirali su da je u pitanju bio napad nervnim agensom sovjetskog tipa.

Navaljni je optužio Putina za napad otrovom, što je Kremlj negirao.

(Slobodna Evropa, Foto: Beta-AP)