Skip to main content

TS: Odluka o Privremenom telu za praćenje medija tokom kampanje nije u skladu sa zakonom

Info 18. okt 2021.
< 1 min čitanja

Programski direktor Transparentnosti Srbija (TS) Nemanja Nenadić ocenio je danas da odluka Vlade Srbije o obrazovanju Privremenog nadzornog tela za praćenje medija tokom izborne kampanje, nije u skladu sa Zakonom o elektronskim medijima i Poslovnikom Vlade.

Nenadić je povodom odluke koja je juče stupila na snagu naveo da je Privremeno nadzorno telo po svom obliku radno telo Vlade a da Vlada svojim aktom može da na to telo prenese „samo ona ovlašćenja koja i sama ima“.

„Osnovni problem sa odlukom je to što su Privremenom nadzornom telu povereni neki poslovi za koje je već zaduženo Regulatorno telo za elektronske medije, pri čemu, da apsurd bude veći, polovinu članova tog tela predlaže sam REM. Imenovani članovi Saveta i zaposleni u REM će tako biti u situaciji da pružaju konsultacije sopstvenoj instituciji i daju mišljenja o njenom radu“, naveo je Nenadić u komentaru objavljenom na portalu Peščanik.

Ocenio je da je trebalo stvoriti zakonski osnov za rad tela čije je osnivanje dogovoreno u međustranačkom dijalogu uz posredovanje Evropskog parlamenta (EP).

„Pored toga, deo pravila je nesprovodiv, jer telo treba formirati u roku od 15 dana, članovi tela ne smeju da budu kandidati na izborima, a ko će biti kandidati se još uvek ne zna, jer izbori nisu ni raspisani“, naveo je programski direktor TS.

Dodao je da Vlada Srbije „uopšte“ nije objavila tu odluku a da je REM dao predlog za članove dva dana pre nego što je odluka stupila na snagu.

(Beta)