Skip to main content

Pokret za preokret traži smanjenje akcize na gorivo i ukidanje PDV-a na akcizu

Info 18. okt 2021.
< 1 min čitanja

Pokret za preokret zatražio je danas hitno smanjenje akciza na gorivo i ukidanje poreza na dodatu vrednost (PDV) na akcizu.

Pokret je u saopštenju optužio režim Aleksandra Vučića da “kroz previsoke cene goriva masovno pljačka građane Srbije”.

“Kroz akcize i porez na dodatnu vrednost na osnovnu cenu režim sa svojim nametima u ceni goriva učestvuje i preko 60 odsto. Na ceni goriva od 170 dinara proizvođaču i trgovcu pripada oko 80 dinara, a država uzima oko 90 dinara”, naveli su iz Pokreta za preokret.

Ocenili su da je “vrhunac državnog kleptomanstva u činjenici da režim PDV naplaćuje i na akcizu, koja je za olovni benzin 61,50 dinara, a za bezolovni benzin 57,84 dinara”.

“Dakle, na svoj namet koji se naziva ‘akciza’ država naplaćuje svoj drugi namet, koji se zove ‘PDV’. Zanimljivo je da je akciza na gorivo, koje direktno utiče na standard građana, gotovo tri puta veća nego na niskoalkoholna pića, na koja je akciza 23,14 dinara po litri”, piše u saopštenju.

Dodaje se da i u cenama dizela koji koriste poljoprivrednici, državne dažbine učestvuju sa “više od 60 odsto” što po navodima Pokreta za preokret, direktno utiče na cene prehrambenih i drugih proizvoda koji su svakim danom sve skuplji.

“Srbija je sa cenom goriva od 1,5 evra došla u red zemalja sa najvećom cenom goriva u Evropi i svetu, a po visini plata je na dnu na svetskom nivou, a iza nas su samo pojedine zemlje Afrike i države slične severnokorejskom režimu. Posebno zabrinjava činjenica da režimski dileri naftne derivate prodaju, kao 90-tih godina, na crno srpskim paorima, bez fiskalnih računa pa im ove cene ide na ruku”, naveli su iz Pokreta za preokret.

(Beta)