Skip to main content

Tribina “Da se nikad ne zaboravi Racija” u sredu u NDNV

Građani 07. nov 2022.
< 1 min čitanja

"Biće prikazan i dokumentarni film Miroslava Mike Antića "Spomenik", snimljen 1967. godine"

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma, 9. novembra, inicijativa Digni gard – odbrani grad! organizuje tribinu pod nazivom “Pogrom nikad više!”

O danu koji je paljenjem 1574 sinage i razbijanjem jevrejskih radnji širom Trećeg Rajha označio početak masovnog progona jevreja i drugih naroda, kao i o razmerama i posledicama holokausta, govoriće novosadska profesorka sociologije, istraživačica i spisateljica Marija Vasić.

Ona će holokaust predstaviti kroz priče o novosadskoj raciji, ljudima, mestima stradanja, neobeleženim i obeleženim stratištima u našem gradu, kao i kroz kuturu sećanja posle 80 godina.

Takođe, biće prikazan i dokumentarni film Miroslava Mike Antića “Spomenik”, snimljen 1967. godine.

“Ostvarenje slavnog pesnika i danas se smatra jednim od najdragocenijih svedočenja o zloglasnoj raciji i o tome kako su se preživeli u godinama posle Drugog svetskog rata mosili sa sećanjima na najstrašniji zločin u istoriji Novog Sada”, navode iz Inicijative.

U razgovoru će učestvovati mladi aktivisti i aktivistkinje inicijative i njihovi gosti.

Početak je u 19. časova, u sredu, 9. novembra, u Media hub-u Nezavisnog društva novinara Vojvodine (Sutjeska 2 – ulaz broj 8, preko puta Suda).

(Autonomija)