Skip to main content

Tri strane NVO prekidaju rad u Avganistanu jer su talibani zabranili ženama da rade za njih

Planeta 25. dec 2022.
< 1 min čitanja

Tri velike nevladine organizacije (NVO) obustavile su rad u Avganistanu nakon što su talibani zabranili ženama da rade za njih.

U zajedničkom saopštenju, Care International, Norveški savet za izbeglice (NRC) i Save the Children naveli su da neće moći da nastave svoj posao “bez našeg ženskog osoblja”.

Grupe za pomoć “zahtevaju” da žene mogu da nastave da rade za njih. Talibani koji su na vlasti u Avganistanu neprestano represiraju prava žena. Najnovija uredba o nevladinim organizacijama stigla je samo nekoliko dana nakon što su talibani zabranili ženama da pohađaju univerzitet.

Abdel Rahman Habib, portparol talibanskog ministarstva ekonomije, tvrdio je da su radnice u grupama za inostranu pomoć prekršile pravila oblačenja tako što nisu nosile hidžab. Talibani su zapretili da će poništiti licencu svakoj organizaciji koja se ubrzo ne pridržava zabrane.

Lideri Care, NRC-a i Save the Children rekli su da organizacije “ne bi zajednički došle do miliona Avganistanaca kojima je potrebna pomoć od avgusta 2021.” da nije bilo ženskog osoblja. “Dok ne dobijemo pojašnjenje u vezi sa ovom objavom, obustavljamo naše programe, zahtevajući da muškarci i žene mogu podjednako da nastave da pomažu u spasavanju života u Avganistanu”, dodaje se u njihovom saopštenju.

Zabrana je izazvala međunarodnu negodovanje, a američki državni sekretar Antoni Blinken upozorio je da će to “poremetiti vitalnu i životnu pomoć milionima”.

Talibani su ponovo preuzeli kontrolu nad Avganistanom 2021. godine, dve decenije nakon što ih je vojna koalicija predvođena SAD uklonila sa vlasti.

(Slobodna Evropa, Foto: Beta-AP)