Skip to main content

Traže zabranu neonacističke partije

Aktuelno 26. jul 2011.
< 1 min čitanja

Nemačka opoziciona partija Levica, naslednica nekadašnjih istočno-nemačkih komunista, zahteva, posle atentata u Oslu, zabranu Nacionaldemokratske partije (NPD), koja u svojim redovima okuplja ekstremne desničare i neonaciste.

„Desni populizam se ne sme više prihvatati i društveno vrednovati“, rekla je zamenica predsedavajućeg Levice Sara Vagenkneht i kao „najviši cilj“ označila pokretanje postupka zabrane NPD i drugih neonacističkih organiziacija. Ona je upozorila da bi „bilo naivno“ verovati da se tako nešto, kao atentat u Norveškoj, ne može dogoditi i u Nemačkoj.

Nemačke sigurnosne vlasti, kako piše štampa, proveravaju da li je norveški atentator Anders Bering Brejvik, koji je u svom „Manifestu“ pomenuo i nemačku kancelarku Angelu Merkel, imao kontakte sa nemačkom neonaci scenom, posebno hamburškom.

NPD je partija osnovana pre četrdesetak godina, koju već drugu deceniju vodi bivši vojnik Bundesvera Udo Fojg i pre nekoliko godina, u vreme kancelara Gerharda Šredera, je postupak njene zabrane propao pred saveznim ustavnim sudom.

(Radio021)