Skip to main content

Tras: Britanija posvećena miru na Balkanu, suzbićemo zloćudni uticaj Rusije

Jugoslavija 26. maj 2022.
2 min čitanja

Britanska ministarka inostranih poslova Liz Tras rekla je u Sarajevu da njena zemlja želi da bude na čelu napora za očuvanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i da će se suprotstaviti uticaju Rusije u regionu.

Trusova je boravila u zvaničnoj poseti BiH, a nakon sastanka sa ministarkom spoljnih poslova Biserom Turković, novinarima je rekla da želi da Britanija bude lider u obezbeđivanju mira kako se zločini poput opsade Sarajeva i genocida u Srebrenici nikada ne bi ponovili.

Ona je najavila poseban paket finansijske podrške Zapadnom Balkanu od 100 miliona dolara do 2025. godine, koji ima za cilj da pomogne ekonomski napredak, a time i stabilnost regiona, i upozorila na opasnost koju predstavlja rat u Ukrajini.

„Ruske pretnje povratkom u mračne dane moraju biti zaustavljene“, rekla je Tras i dodala da je rusko mešanje u unutrašnje stvari BiH jasno vidljivo.

Ona je istakla da je sada najvažnije pomoći Ukrajini i istovremeno osigurati da će Putin izgubiti rat koji je započeo i da Rusija nikada više neće moći da predstavlja pretnju miru.

„Nećemo im pomoći laskanjem Putinu“, rekla je Tras i dodala da je Ukrajini potreban novi Maršalov plan za rekonstrukciju, uz pomoć u naoružanju.

Ona je opisala pokušaj Rusije da koristi glad kao oružje kao užasan i rekla da Putin mora da ukine blokadu ukrajinskog izvoza žitarica i da ne dolazi u obzir bilo kakvo ukidanje sankcija Rusiji ili „dodvoravanje koje bi Putina učinilo jačim“.

Velika Britanija, rekla je Tras, ostaje posvećena podršci miru i stabilnosti na zapadnom Balkanu i suprotstavljanju zloćudnom uticaju Rusije u regionu.

Ranije ove godine, vlada Borisa Džonsona uvela je sankcije članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku i predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović, nazvavši ih odgovornim za sprovođenje politike koja podriva Dejtonski sporazum i ugrožava otcepljenje RS.

Tras je u četvrtak rekla da će se takve sankcije nastaviti protiv svih onih koji podrivaju mir i stabilnost u BiH.

Ona je rekla i da izbori u oktobru treba da budu održani po postojećim pravilima.

(Hina)