Skip to main content

Oklahoma dobila najstroži zakon o pobačaju u SAD

Planeta 26. maj 2022.
2 min čitanja

Guverner Oklahome Kevin Stit potpisao je najstroži zakon o zabrani pobačaja koji građanima dopušta da tuže one koji pomažu ženama da prekinu trudnoću.

„Obećao sam stanovnicima Oklahome da ću kao guverner potpisati svaki deo zakona koji se zauzima za život što mi se nađe na stolu pa sam ponosan jer danas mogu da ispunim to obećanje“, rekao je Stit, a preneli su mediji u Oklahomi.

Zakon koji su podržali republikanci Stitovim potpisom stupa odmah na snagu, a u njemu se izuzeci od zabrane pobačaja dopuštaju samo kada su po sredi medicinski razlozi, silovanje i incest.

Zakonom se ne zabranjuje upotreba kontracepcije, niti hitna kontracepcija.

Centar za reproduktivna prava, globalna grupa sa sedištem u Njujorku, rekao je da će osporiti zabranu na državnom sudu.

Oklahoma je među republikanskim državama u zemlji koje žure da ove godine donesu zakone protiv pobačaja, očekujući da će američki Vrhovni sud uskoro poništiti presudu Ro protiv Vejd, slučaj iz 1973. kojim se ustanovilo ustavno pravo na pobačaj.

Nacrt koji je procureo u javnost 2. maja pokazao je da konzervativna većina u sudu namerava da revidira savezna prava na pobačaj i vrati pitanje legalizacije pojedinačnim državama.

Četiri klinike za pobačaj u Oklahomi već su prestale da obavljaju abortuse u iščekivanju zabrane.

Oklahoma je u maju već donela zakon kojim se zabranjuju pobačaji posle šeste nedelje trudnoće. Kao i poslednja mera, ona se oslanja na sprovođenje građanskih tužbi.

Odredba o provedbi u oba zakona nastala je po uzoru na teksaški zakon koji je stupio na snagu u septembru prošle godine i zaustavio klinike u obavljanju gotovo svih pobačaja u toj državi.

Oklahoma je ubrzo postala odredište za žene iz Teksasa koje žele da izvrše abortus posle šeste nedelje trudnoće. Ograničenjima u Oklahomi sada su se proširili delovi zemlje u kojima je legalan pristup pobačaju mali ili ga uopšte nema, prisiljavajući žene da putuju u države kao što su Kanzas, Novi Meksiko i Kolorado kako bi prekinule trudnoću.

(Hina)