Skip to main content

Članovi radne grupe za bezbednost novinara položili cveće na mestu ubistva novinara u Holandiji

Građani 26. maj 2022.
< 1 min čitanja

Uoči godišnjice ubistva poznatog holandskog istraživačkog novinara Petera de Frisa članovi srpske Stalne radne grupe za bezbednost novinara položili su u Amsterdamu cveće na mestu gde je prošle godine pucano na njega, saopštilo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS).

Ubrzo pošto je završio gostovanje u televizijskoj emisiji RTL Bulevar, u centru Amsterdama, na de Frisa je 6. jula u večernjim satima pucano, a povredama je podlegao u bolnici nekoliko dana kasnije.

Članovi Stalne radne grupe za bezbednost novinara koju čine predstavnici srpskog tužilaštva, policije i novinarskih i medijskih udruženja (UNS, NUNS, ANEM, NDNV, AOM, AM) u organizaciji OEBS-a, koji podržava i učestvuje u radu grupe, u poseti su u Holandiji.

Srpska grupa za bezbednost novinara ustanovljena je 2017. godine, a prvi put posetila je predstavnike holandskog Pers Fajlah, takođe nastalog zbog potrebe da se novinari bolje zaštite kroz saradnju tužilaštva, policije i medijske zajednice.

Holandski mehanizam Pers Fajlah osnovan je 2018. godine.

Ubistvo de Frisa, koji je poznat u Holandiji po izveštavanju o kriminalu, Evropska federacija novinara uvrstila je na spisak od 40 ubijenih novinara u Evropi od 2015. godine do danas.

De Frisu je prećeno smrću 2019, kada je izveštavao o ubistvu tinejdžera u Roterdamu.

Zbog ubistva De Frisa uhapšene su dve osobe, 35-godišnjak koji se tereti da je pomagao i prevezao 22- godišnjeg izvršioca.

Napadač je De Frisu pucao u glavu.

Suđenje je u toku, a predstavnici novinarske zajednice i organizacija koje se bave bezbednošću novinara i vladavinom prava, rekle su članovima Stalne radne grupe za bezbednost novinara da je ubistvo de Frisa bio šok za holandsko društvo i napad na vladavinu prava.

U vreme napada de Fris je, kako se navodi u medijskim izveštajima, bio i savetnik glavnom svedoku holandskog tužilaštva na suđenju u vezi sa trgovinom drogom.

(Beta, Foto: DW)