Skip to main content

Transparentnost Srbija će podneti prijavu protiv Đurića zbog funkcionerske kampanje

Vojvodina 23. мај 2024.
< 1 min čitanja

"Ne sme da stavi javne resurse u funkciju partijske promocije"

Programski direktor Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić kaže za 021.rs da se iz medija i sa zvaničnog naloga Milana Đurića vidi da on vodi funkcionersku kampanja.

Premda zakon ne zabranjuje da se Đurić kao gradonačelnik pojavljuje na raznim događajima, ono što je sporno jeste što uz njega bude i prva na listi „Aleksandar Vučić – Novi Sad sutra“ dr Vesna Turkulov.

Prva na listi je bila uz Đurića prilikom obilaska radova na obilaznici oko Novog Sada i mosta u okviru Fruškogorskog koridora.

Tada su među funkcionerima bili i premijer Srbije Miloš Vučević, predsednica Vlade Vojvodine Maja Gojković, ministar građevinarstva Goran Vesić.

Slično se ponovilo i tokom manifestacije „Salajački doručak“, gde su uz Đurića bili prisutni i drugi stranački funkcioneri.

„Mi ćemo podneti prijavu Agenciji za sprečavanje korupcije koja će se odnosi na gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića, pre svega kao nosioca javne funkcije, jer on je odgovoran i ne sme da stavi javne resurse u funkciju partijske promocije. Ovo je jedan od mogućih načina da se reaguje u ovom slučaju“, kaže Nemanja Nenadić.

Ipak, dodaje i da ovo verovatno neće sprečiti zloupotrebe tokom kampanje, jer iskustvo pokazuje da Agencija za sprečavanje korupcije reaguje tek mesecima nakon završetka izbora i to uglavnom – opominjući funkcionere.

Nenadić kaže i da su u radnoj grupi za primenu preporuka ODIHR-a pokušavali prethodnih nedelja da postignu saglasnost da Agencija u ovakvim slučajeva brže reaguje, ali da zbog opstrukcije rada ovaj, kao ni drugi predlozi, nisu prihvaćeni.

(021/foto: Autonomija)