Skip to main content

Titov brod Galeb postaje muzej, poziv da se građani uključe u pripremu postavke

(Pod) razno 20. dec 2021.
< 1 min čitanja

Muzej Grada Rijeke uputio je javni poziv svim građanima Hrvatske i šireg regiona bivše Jugoslavije, ali i Italije, Nemačke, Austrije i Velike Britanije da se uključe u pripremu muzejske postavke čuvenog broda Galeb i izložbe bogate istorije tog broda nekadašnjeg predsednika bivše Jugoslavije Josipa Broza Tita.

Predmeti, fotografije, živopisna sećanja – sve dolazi u obzir, a poziv se odnosi na građane Hrvatske, ex-Yu država i ostalih zemalja koje su bile povezane s brodom kroz njegovu bogatu istoriju, stoji u saopštenju Grada Rijeka.

Poziv je objavljen na sajtovima Grada, Muzeja Grada Rijeke i Turističke zajednice Grada Rijeke, a odnosi se na sve koji poseduju i žele sa širom javnošću da podele predmete, fotografije, video snimke ili samo živopisna sećanja na brod.

Kako se navodi, Muzej Grada Rijeke prikuplja na pozajmicu ili trajno korišćenje fizičke uspomene, ali i one neopipljive, dostupne u svedočanstvima ljudi povezanih s brodom na različite načine, u obzir dolaze predmeti, ali i ljudske priče koje se mogu odnositi na sva razdoblja iz života broda.

Obnova broda Galeb finansira se evropskim sredstvima kroz EU projekat „Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“.

Brod se trenutno nalazi na obnovi u brodogradilištu Dalmont u Kraljevici, veći deo nameštaja s broda je restauriran i čeka povratak u izvorne prostorije u kojima se nekad nalazio.

U saopštenju se podseća da je Galeb najpoznatiji kao Brod mira i ploveća rezidencija Josipa Broza Tita koji je njime putovao u zemlje Pokreta nesvrstanih.

Izgrađen je u Italiji kao transportni brod, potom je postao ratni brod i polagač mina. Dva puta je ozbiljno nastradao, a bio je i školski brod Jugoslavenske ratne mornarice i Titov brod, a nakon raspada Jugoslavije i prodaje grčkom brodovlasniku koji je bankrotirao, brod je svoje utočište pronašao u Rijeci gde će postati prvi hrvatski brod-muzej, piše u saopštenju.

(FoNet, foto: printscreen/youtube/MojaRijeka.hr)