Skip to main content

Tim koji ne zna kuda ide

Autonomija 08. окт 2008.
2 min čitanja

Potpredsednica PIV-a Ivana Dulić-Marković


Potpredsednica Izvršnog veća Vojvodine i pokrajinska sekretarka za regionalnu i međunarodnu saradnju Ivana Dulić-Marković ocenila je juče da je za ostvarivanje ciljeva aktuelne pokrajinske administracije neophodno da stranke koje je čine počnu više da igraju timski.

– Pokrajinskoj administraciji predstoje veliki poslovi, ali trenutno nisam veliki optimista jer do sada nisam videla da u administraciji postoji timski duh, da treba da budemo jedan tim u službi građana, već se umesto toga i dalje više vodi računa o tome ko će više puta da se slika i ko će više sam da uradi – kazala je Ivana Dulić-Marković na svojoj prvoj pres-konferenciji od imenovanja pre dve nedelje. – Nisam sigurna u to da ova administracija ima jasan cilj o tome gde želi da stigne. Svaka stranka bi trebalo da se odrekne nečeg svog zarad plana koji bi nas sve više približavao cilju, a to je da dovedemo Evropu u Vojvodinu i da se poveća konkurentnost Vojvodine u privlačenju i stranih i domaćih investicija.

Ona je ocenila da je među pokrajinskim sekretarijatima i službama potrebna daleko bolja koordinacija na poslovima koji se tiču regionalne saradnje i evropskih integracija. U tom kontekstu, navela da je njen sekretarijat još pre mesec dana zatražio od pokrajinskih sekretarijata, kao i od svih lokalnih samouprava u Vojvodini, informacije o tome koje ugovore su potpisali ili na kojim projektima učestvuju.
– Iako su rokovi prošli, za sada smo dobili odgovore od polovine sekretarijata i od desetak opština – navela je potpredsednica PIV-a, i dodala da će zbog toga inicirati osnivanje sektora za upravljanje projektima. Ističući da je cilj sekretarijata na čijem je čelu – dovođenje Evrope u Vojvodinu, Ivana Dulić-Marković je najavila da će o tome šta se čini na tom planu njen sekretarijat, u saradnji s drugim sekretarijatima i drugim institucijama u Vojvodini, svake nedelje obaveštavati javnost. – Pravila za pristup EU su jasna, a zbrku prave uglavnom političari s nerealnim obećanjima, stvarajući nerealna očekivanja kod građana – rekla je ona, najavivši promociju „Vodiča kroz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju“.

Njen saradnik Roland Kokai pohvalio se da taj sekretarijat već ima značajne reference bitne za konkurisanje kod evropskih fondova, i predočio da je samo za četiri projekta u okviru susedskog programa s Mađarskom iz Brisela povučeno pola miliona evra. Kokai je najavio i novu inicijativu Sekretarijata – regionalni razvojni forum, koji će imati za cilj da poveže agencije i sve druge instutucije u Vojvodini koje se bave razvojem.

(Dnevnik)