Skip to main content

DSVM: Sakaćenje stečenih prava

Autonomija 08. окт 2008.
< 1 min čitanja

Odluku TV Vojvodina da večernji televizijski dnevnik na mađarskom jeziku ubuduće umesto 40 traje 20 minuta Demokratska stranka vojvođanskih Mađara smatra značajnim signalom od strane srpske vlasti.
„Beogradska srpska vlast, predvođena Tadićem, računa na to da će njena opozicija odobriti ovakvo sakaćenje manjinskih prava, možda čak i pozdraviti. S druge strane, smatra da je u slučaju Mađara – nasuprot obećanju formulisanom i u Ustavu – stega moguća, jer je umanjena sposobnost mađarske politike elite u ostvarivanju interesa, te da ona neće biti sposobna da iskaže stvarni politički otpor ni na vojvođanskoj, ni na političkoj sceni u Beogradu“ – navodi DSVM u saopštenju i precizira i da „u tom smislu odluka Televizije Vojvodina predstavlja uvod u dalje stege“.
Iznosi se i stav da se ne sme bez reči ostaviti „ovako očigledno sakaćenje stečenih prava“ i da zbog toga, po oceni DSVM-a što pre treba doći do jedinstvenog stava vojvođanskih mađarskih stranaka o izostavljanju institucije garantovanih mesta u parlamentu iz Statuta Vojvodine.

(www.vajdasagma.info)