Skip to main content

Tibor Varadi o Rezoluciji o Srebrenici: Nije realna nova tužba ili zahtev za odštetom

Jugoslavija 12. апр 2024.
2 min čitanja

"Ponovljeno odavanje časti žrtvama i razumevanje za osećanje žrtava i njihove rodbine i njihove okoline je nešto što je zaista ispravno i zaista ljudski"

Profesor međunarodnog prava Tibor Varadi ocenio je za Radio-televiziju Srbije da rezolucija o Srebrenici, koja se priprema za Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija, ima više politički značaj i nije realna mogućnost da dođe do nove tužbe ili pokušaja da se traži odšteta od Srbije.

„Što se tiče pravne situacije, tu su od ključnog značaja odluke međunarodnih sudova, a te odluke su donete. One nisu nesporne, bilo je oko njih i raznih argumenata, bilo je i kritika, ali nema danas pred nama u svetu druge istine od one koje su potvrdili sudovi“, rekao je Varadi.

On je podsetio da je tribunal potvrdio da je u Srebrenici izvršen genocid i osuđen je general Radislav Krstić.

Varadi je dodao da je Međunarodni sud pravde pred sobom imao pitanje da li je prvo SR Jugoslavija, pa Srbija i Crna Gora, pa potom Srbija, kriva za genocid.

„I sud je utvrdio da nije kriva. Prema tome je utvrđena pojedinačna odgovornost, ali nije odgovornost države. Utvrđeno je da Srbija nije niti počinila genocid, niti je deo zavere, konspiracije, niti podstrekivanja, niti pokušaja, niti saučesništva“, istakao je Varadi.

Ocenio je da nije realna mogućnost da dođe do nove tužbe ili pokušaja da se traži odšteta od Srbije.

„Zahtev za odštetu je odbijen i poslednji mogući pravni lek je bila revizija. Bosna i Hercegovina je pokušala reviziju 2017. godine, ta revizija je odbijena“, rekao je Varadi.

„Prema tome, politička situacija na to može da utiče, na rezolucije, ali na to da je general Krstić osuđen ne može i ne može ni na to da je Srbija oslobođena od tužbe za izvršenje genocida i za naknadu štete“, podseća on.

„Mislim da odavanje časti, pa i ponovljeno odavanje časti žrtvama i razumevanje za osećanje žrtava i njihove rodbine i njihove okoline to je nešto što je zaista ispravno i zaista ljudski“, naveo je Varadi.

(FoNet, Foto: N1)