Skip to main content

Tehnički sektor Srpskog narodnog pozorišta podržao zahteve umetnika za poboljšanje materijalnog položaja

Kultura 23. феб 2024.
2 min čitanja

"Radnici u tehničkom sektoru su često nepravedno zanemareni i suočavaju se sa istim izazovima kao i ostali u pozorištu"

Celokupan tehnički sektor Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu pozvao je danas u svom dopisu sve relevantne aktere – uprave pozorišta, vlasti, sindikate i umetničke organizacije i druge ustanove kulture – da zajedno rade na pronalaženju rešenja koja će poboljšati položaj radnika u kulturnim institucijama i omogućiti im pravedne uslove rada.

Ovim dopisom tehnički sektor SNP-a podržao je inicijativu svojih kolega iz umetničkih jedinica – orkestra, hora i baleta, koji su se pre nekoliko dana javno oglasili, podržavši muzičare Beogradske filharmonije.

Muzičari zaposleni u Operi Srpskog narodnog pozorišta (SNP) iz Novog Sada pre desetak dana su, pre početka „Seviljskog berberina“, pročitali pismo u kojem su naveli da rade u teškim uslovima i pozvali i ostale kolege iz Srbije da im se pridruže

Tom prilikom, muzičari iz Opere SNP-a su u otvorenom pismu javnosti naveli da trenutna zarada koju primaju kao članovi orkestra znatno zaostaje u odnosu na republički prosek, da zgrada u kojoj rade nije adekvatno održavana, da „nemaju kiseonika“, da nemaju mogućnost da angažuju gostujuće dirigente i soliste.

Tehnički sektor SNP-a današnjim dopisom upozorava na ozbiljnost pokrenutih tema koje, kako navode, dele svi sektori – kako umetnički tako i tehnički.

Ocenjuju da su umetnost i kultura „stub društva koji vekovima u nazad određuje identitet društva“, a da je pozorište kao deo tog stuba „živ organizam koji proizvodi život pred publikom“ čime podstiče ljudski um na kritički stav, empatiju i maštu.

Dodaju i da su za to neophodni podrška i predanost onih u tehničkom sektoru, koji svojim radom iza kulisa omogućavaju da se desi magija na „daskama koje život znače“.

Tehnički sektor, dodaje se dalje u dopisu, podrazumeva različite delatnosti koje su specifične i iziskuju konstantnu nadogradnju novim tehnološkim inovacijama i novim zahtevima koje nosi svaka nova produkcija predstave. Većina zanata u tehnici se uči godinama i generacijama, samim tim se do kvaliteta dolazi dugogodišnjim mukotrpnim radom.

Pitaju i kako zaposliti mladog radnika od koga se očekuje da jednog dana bude majstor svog zanata kada većina zaposlenih u tehnici prima minimalnu zaradu i daleko su ispod prosečne plate u Srbiji.

„Radnici u tehničkom sektoru su često nepravedno zanemareni i suočavaju se sa istim izazovima kao i ostali u pozorištu – niske plate, nedostatak podrške i činjenica o konstantnim manjkom broja zaposlenih i gašenjem radnih mesta, što dalje dovodi do potrebe za prekomernim radom“, poručuju.

„Samo kroz solidarnost i zajednički angažman možemo osigurati održivu budućnost za našu pozorišnu zajednicu, čuvajući tako temelje umetnosti i kulture koji su od vitalnog značaja za naše društvo“, zaključuje se u dopisu tehničkog sektora Srpskog narodnog pozorišta.

(Autonomija, foto: SNP)