Skip to main content

APV: Gradska vlast direktno odgovorna zbog rušenja Parohijskog doma

Vojvodina 23. феб 2024.
< 1 min čitanja

"Osnovna delatnost Zavoda jeste upravo zaštita građevina kao što je Parohijski dom, njihova blagovremena obnova i restauracija da bi se sprečilo rušenje i propadanje"

Akcija progresivne Vojvodine upozorila je danas da je rušenje Parohijskog doma Saborne crkve u Novom Sadu ozbiljan presedan jer je reč o izuzetno vrednom objektu iz prve polovine 19. veka smeštenom u zoni zaštićene kulturno-prostorne celine Almaški kraj.

APV je upozorila da je nestala još jedna zgrada od velikog istorijskog značaja za Novi Sad, uprkos uveravanjima čelnika Grada Novog Sada da se to neće desiti.

„Presedan je takođe i to što se kao obrazloženje za rušenje navodi da je objekat proglašen nebezbednim, premda se isto može reći za većinu u centru Novog Sada, što njihove vlasnike može podstaći na istu ideju – srušiti staru zgradu i sazidati novu od betona i blokova“, upozoravaju iz APV.

APV kao direktne krivce za rušenje ovog zdanja, koje je preživelo čak i razorno bombardovanje Novog Sada 1849. godine, drži direktno odgovorim gradsku vlast.

„Posebno član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić i direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada Siniša Jokić. Osnovna delatnost Zavoda jeste upravo zaštita građevina kao što je Parohijski dom, njihova blagovremena obnova i restauracija da bi se sprečilo rušenje i propadanje“, naveli su iz APV.

Upozorili su i da je tokom vladavine Srpske napredne stranke slična sudbina zadesila i druge znamenite građevine poput novosadskih trščara i zgrade Komunalne banke (na mestu današnje Pupinove palate).

„Reč je, dakle, o kulturnoj politici zanemarivanja kulturnog nasleđa, koju zajedno u kontinuitetu sprovode Dalibor
Rožić i Siniša Jokić“, upozorava APV.

(Autonomija, foto: APV)