Skip to main content

Tadić zahteva pronalaženje organizatora i inspiratora akcije protiv somborskih Albanaca

Info 20. mar 2008.
3 min čitanja

NOVI SAD – Predsednik Srbije Boris Tadić zatražio je juče hitnu istragu nadležnih državnih organa kako bi se pronašli organizatori i inspiratori akcije protiv Albanaca i Goranaca koji žive i rade u Somboru, prenela je Beta. Kako je saopštila predsednikova pres služba, Tadić je osudio šovinističke akcije i zatražio da se svaki vid takvih pritisaka ubuduće spreči i pozvao građane Sombora da ne nasedaju na provokacije.

Nakon dvonedeljne akcije besplatnog deljenja hleba ispred pekara čiji su vlasnici albanske nacionalnosti, a koja je okončana 4. marta, u poštanskim sandučićima stanovnika nekih delova Sombora juče ujutru osvanuli su leci s natpisom: „Zar i posle svega da kupujemo u ‘njihovim’ pekarama? Bojkot“. Policija još nije saopštila imena osoba koje su delile ni somborskih pekara koje su donirale hleb i peciva, a juče nam je u Birou za informisanje MUP-a Srbije rečeno da oni „nisu nadležni za taj slučaj“!

„Nije bilo adekvatne reakcije“

Vlasnik pekare „Centar“ i sin jednog od dvojice vlasnika pekarske firme „Dva brata“ u Somboru Stipan Kerhani rekao je juče za naš list da je zbog bojkota sprovedenog besplatnim deljenjem hleba promet u pekarama čiji su vlasnici Albanci u tom gradu opao za polovinu i da se „vrlo sporo vraća na raniji nivo“. Pekari albanske nacionalnosti u tom gradu rekli su nam da je organizator najnovijeg poziva na bojkot, kao i akcije besplatne podele hleba, „dobro organizovana grupa građana, dosta jaka i vrlo motivisana“. Oni smatraju da pripadnici te grupe „kreću iz početka u još jedan bojkot zbog toga što je izostala adekvatna reakcija na njihovu akciju besplatnog deljenja hleba i što su ohrabreni time što ih niko nije priveo ni na informativni razgovor, iako se zna ko su oni, jer nisu ni krili to što rade“.

Letak s pozivom na bojkot albanskih pekara u Somboru juče je ubacivan u poštanske sandučiće u Mesnoj zajednici „Nova Selenča“, „Gornja varoš“ i „Mlaka“, a opštinski ombudsman Irina Burka-Parčetić kazala je za naš list da je jedan letak čak pronašla u zgradi Skupštine opštine. Sekretar MZ „Nova Selenča“ Zoran Milojičić rekao nam je da se građani zbog toga „osećaju nelagodno“. Predsednik opštine Sombor Jovan Slavković izjavio je juče da je nov poziv na bojkot „klasičan vid najgoreg šovinizma koji u Somboru očigledno ponovo diže glavu“ i rekao da će od organa gonjenja zahtevati „da do kraja istraže ovaj slučaj i vinovnike u najkraćem mogućem roku privedu licu pravde“. Predstavnik grupe koja je delila besplatan hleb u Somboru Nemanja Radovanović rekao je Beti da oni nisu delili letke s pozivom na bojkot. On je kazao da su bojkot i simbolična akcija protiv nezavisnosti Kosova okončani kada je predsednik opštine Sombor javno kupio hleb u jednoj pekari čiji je vlasnik Albanac i naveo da je „akcija bila uperena protiv Srba koji kupuju hleb u tim pekarama, a ne protiv Albanaca“.

Kostreš: Policija i tužilaštvo da reaguju

Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je juče za naš list da je svaki gest koji je motivisan neprijateljstvom i raspirivanjem međunacionalne netolerancije u Vojvodini nedopustiv i istakao da očekuje da se nadležni policijski i sudski organi ozbiljnije pozabave ovim problemom i da jasno saopšte da li ima elemenata za krivično gonjenje njenih aktera. Republički ombudsman Saša Janković osudio je juče novi poziv na bojkot albanskih pekara i najavio da će razmotriti mogućnost da u okviru svojih nadležnosti podnese krivičnu prijavu protiv tih osoba zbog raspirivanja nacionalne i etničke netrpeljivosti i mržnje. Predsednik Helsinškog odbora za ljudska prava u Vojvodini Pavel Domonji, koji je kao član NVO „Građanska Vojvodina“ organizovao „Doručak solidarnosti“ kao vid podrške somborskim pekarima albanske nacionalnosti, rekao je juče za GL da je novo deljenje letaka samo nastavak akcije besplatnog deljenja hleba i istakao da je to jedan „neprijateljski akt“ prema Albancima jer je reč o pokušaju da se „Albanci socijalno izoluju, politički stigmatizuju, ekonomski upropaste, da se nateraju da zatvore radnje i isele iz Sombora“. Prema njegovim rečima, sada bi trebalo da reaguje prosvetna i kulturna elita Sombora, koja bi morala otići do pekara čiji su vlasnici Albanci i time uputiti poruku da su akcije poziva na bojkot neprihvatljive.

Pajtić: Bezbednost u Vojvodini neće biti poremećena

Predsednik pokrajinskog Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je juče da u Vojvodini neće biti incidenata zbog toga što su Mađarska i Hrvatska priznale nezavisnost Kosova. „Bezbednost u Vojvodini neće biti poremećena, a ukoliko bi i bilo pojedinačnih ekscesa, onda bismo znali da iza njih stoje pojedinačne stranke“, rekao je Pajtić novinarima. On je osudio izjavu funkcionera Srpske radikalne stranke (SRS) Milorada Mirčića, koji je rekao da ima pouzdane informacije da postoji scenario za izazivanje incidenata nakon što Mađarska prizna Kosovo. On je ocenio da je u pitanju pokušaj radikala da šire strah pred izbore i da stvaraju lošu atmosferu u Vojvodini i napomenuo da vojvođanski Mađari i Hrvati nemaju nikakve veze s priznavanjem Kosova.

Gradjanski list