Skip to main content

Aktivisti LSV napravili polusatni zastoj na autoputu

Info 19. мар 2008.
2 min čitanja

STARA PAZOVA, 19. marta 2008. (Beta) – Funkcioneri, aktivisti i simpatizeri Lige socijaldemokrata Vojvodine napravili su danas zastoj na naplatnoj rampi autoputa Novi Sad-Beograd kod Stare Pazove, u znak protesta zbog Ugovora o koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš-Požega.
Vozači stotinak privatnih automobila iz kojih su se vijorile stranačke zastave napravili su polusatni zastoj tako što su putarinu od 240 dinara plaćali u kovanicama od jednog dinara.
„Na ovaj način želimo da pokažemo da Vojvođani teško prevaljuju svaki dinar preko svojih ruku i da ne dopuštamo da nas i dalje pljačkaju. Ovo je nenasilni otpor pljački“, rekao je lider LSV Nenad Čanak novinarima.
Prema njegovim rečima, „svaki dinar koji ide kroz Vojvodinu Vojvođani premetnu dva puta kroz ruke i kada se to primeni na putarinu onda dobijemo ovo (zastoj)“.
„Mi smo upozoravali da se imovina građana Vojvodine ne može bagatelisati i rasprodavati, ali je očigledno da niko nije hteo da nas sasluša i zbog toga smo odlučili da apsolutno legalnim sredstvima izrazimo svoje nezadovoljstvo“, rekao je Čanak.
Čanak je ocenio da je današnja akcija vid nenasilnog otpora i da LSV ne želi da na bilo koji način bilo koga ugrozi, ali će intenzivirati svoje akcije.
Prema njegovim rečima, sledeća je Naftna industrija Srbije i sve ono što su Vojvođani pravili i što treba sačuvati za buduće generacije.
„Gledaćemo da u sve to uključimo i građane cele Srbije, jer ne ekploatiše Srbija Vojvodinu, nego birokratizovane centralištičke strukture u Beogradu“, rekao je Čanak.
Na mestu protesta bilo je puno policajaca, koji su neko vreme preusmeravali aktiviste u dve kolone kako bi otklonili zastoj, a ubrzo je radnicima na naplatnim rampama stigla direktiva da obustave naplatu, nakon čega je kolona vozila brzo otklonjena.
Pred naplatnom rampom iz pravca Novog Sada ka Beogradu bila je napravljena kolona automobila duga više stotina metara.
Pojedini vozači koji su čekali u koloni u znak nezadovoljstva su trubili, neki su se i raspravljali sa radnicima na naplati, ali nije bilo incidenta.
Zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš ponovio je da je Ugovor o koncesiji „štetan po Vojvodinu zbog čega pokrajina mora da bude obeštećena izgradnjom Banatske magistrale i obilaznice oko Fruške gore“.

Beta