Skip to main content

Završen protest radnika pred kapijama Linglonga u Zrenjaninu

Vojvodina 26. авг 2022.
< 1 min čitanja

Dobili obećanja o isplati dela duga, a konačan sporazum očekuju sledeće nedelje

“Do utorka će biti uplaćena sredstva za tri zaostale plate i deo sredstdava za dalji rad, a onda će se sledeće nedelje održati sastanak predstavnikaLinglonga”, China Energy Group, Alfa Technicsa, Vlade Republike Srbije i Ambasede NR Kine kako bi se postigao konačni sporazum”, kazao je za Autonomiju direktor Alfa Technicsa Dragoljub Radulović.

Time su, kako nam je potvrdio, okončani protesti radnika te kompanije iz Svilajnca u Zrenjaninu.

Nakon tri dana protesta i jučerašnjeg sastanka sa predstavnicima Vlade i predsedništva, danas je dogovoreno da će najkasnije do početka sledeće nedelje na račun svilajnačke firme biti uplaćeno 2,1 milion evra.

U pitanju je samo prvi deo novca koji kineski investitor i njegov podizvođač radova duguju domaćoj firmi koja je već izgradila jedan i započela rad na drugom objektu u okviru kompleksa fabrike za proizvodnju guma u Zrenjaninnu.

Nakon uplate prve tranše, naveo je direktor, biće organizovan i sastanak sa predstavnicima kineske Ambasade i Vlade RS gde će biti definisani i potpisani dodatni ugovori kojma će u potpunosti biti isplaćen dug “Alfa Technicsu od 5,5 miliona evra i ostali troškovi predviđeni ranijim ugovorima.

Posle više od godinu dana pregovora, zakazanih pa neodržanih sastanaka, prepiski i kašnjenja naplate potraživanja koja su delom prouzrokovana i pravdana koronom a potom i ratom u Ukrajni, više od 150 zaposlenih Alfa Technicsa se odlučilo na blokadu dva glavna ulaza na gradilište “Linglonga”.

Još jutros blizu 200 radnika iz Svijalnca stajalo je ispred kapija gradilišta kineske fabrike guma, upornih, kako su rekli, u svojim zahtevima.

Nakom današnjih pregovora, koje je od juče preuzela Vlada Srbije, i obećanja o vraćanju duga, odlučili su da okončaju blokadu.

Naime, tokom jučerašnjeg dana došlo je do razgovora između predstavnika kinekse strane i srpske firme Alfa technics (AT) u Vladi Srbije.

Ivana Gordić (Autonomija)