Skip to main content

Svetski mediji o ordenu za Džonija Depa: Kontroverzni glumac i autokratski vođa

(Pod) razno 19. feb 2022.
2 min čitanja

Brojni svetski mediji preneli su vest da je holivudski glumac Džoni Dep odlikovan u Srbiji Zlatnom medaljom za zasluge. Većina njih citira izjavu glumca o početku novog života, podsećajući na njegov buran razvod od glumice Amber Herd i sudski proces u vezi sa njenim optužbama za nasilje u porodici. Pojedini mediji podsećaju da kontroverze prate i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je odlikovao Depa, a koji se dovodi u vezu sa korupcijom, pritiscima na medije i autokratskim načinom vladavine.

Magazin „Rolingstone“ je u tekstu pod naslovom „Džoni Dep dobio Medalju za zasluge od kontroverznog predsednika Srbije“, naveo kako je glumac rekao da je na početku novog života, i da bi voleo da on počne u Srbiji.

Portal „Vajs“ piše da je Depa „iz nekog razloga odlikovao srspki autokratski vođa“, navodeći da je to po svemu sudeći zbog njegove uloge u animiranoj seriji o pafinima (morskim papagajima) proizvedenoj u Srbiji.

U izveštaju je Vučić opisan kao autokratski vođa koji je postao ozloglašen po gušenju lokalnih medija i protesta, a ističe se i da je Depova karijera doživela krah nakon što ga je bivša supruga Amber Herd optužila za nasilje u porodici.

“Vajs” podseća da je Dep u novembru 2020. izgubio i spor na sudu u Londonu nakon što je tužio britanski tabloid “San”, jer ga je nazvao “batinašem žena“.

Buran razvod sa Amber Herd je i u fokusu izveštaja tabloida “Dejli mejl” koji konstatuje da je Dep odlikovan u Srbiji “uprkos tome što je izgubio tužbu u slučaju ‘batinaš žena'” i što je “otkazan” (marginalizovan u javnosti zbog ponašanja koje se smatra neprikladnim).

Britanski tabloid podseća da kontroverze prate i predsednika Vučić koji se suočava sa optužbama za korupciju, pritisak na medije i skretanje ka autoritarnoj vlasti.

Londonski list “Independent” izdvojio je Depovu izjavu o “početku novog života”, ocenjujući da se ona verovatno odnosi na parnicu protiv “Sana”, ali i na tužbu za klevetu protiv bivše supuge, po kojoj bi suđenje trebalo da počne u aprilu u SAD.

Popularni magazin NME je, prenoseći vest o odlikovanju Depa, podsetio da je glumac prošle godine sebe nazvao žrtvom “kulture otkazivanja”, nakon što je odstranjen iz brojnih projekata nakon optužbi bivše supruge da ju je zlostavljao.

Podsetimo, predsednik Vučić je na svečanosti povodom Dana Državnosti Srbije, Depa odlikovao Zlatnom medaljom za zasluge.

“Sada sam bukvalno na početku jednog novog života i sviđa mi se ovaj početak. I voleo bih da taj početak otpočne upravo ovde u Srbiji, ako me želite naravno”, rekao je glumac tom prilikom.

(N1, Foto: Pixabay)