Skip to main content

Svečano otvoren 5. AJB DOC: Publika aplauzom pozdravila festival uprkos kiši

Kultura 09. sep 2022.
< 1 min čitanja

Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC), tačnije njegovo peto izdanje, svečano je otvoren večeras.

Otvorenju AJB DOC Festivala prisustvovao je Ahmed Mahfouz Nouh, direktor Al Jazeera Media Network.

On je kazao da je ovaj festival bio veliki san koji je ostvaren. Kao što je to i Svjetsko prvenstvo u nogometu koje se ove godine održava u Dohi, po prvi put na Bliskom istoku.

Uputio je čestitke timu AJB DOC, rekavši da je festival iz godinu u godinu sve bolji.

Direktor AJB DOC Edhem Fočo rekao je da ovaj festival postoji zbog publike i fllmova, a da dokumentarni filmovi nastaju iz ljubavi i požrtvovanja. Zahvalio je i publici i autorima, a publika je festival pozdravila aplauzom uprkos kiši.

Peto izdanje AJB DOC Film Festivala otvoreno je projekcijom filma “Instagram porodica” (Girl Gang) autorice Susanne Regina Meures u Multimedijalnom centru Kovači.

Kroz portret četrnaestogodišnje Leonie, čiji je život diktiran brendovima i pritiskom da proizvede sadržaj, ovaj dokumentarac nagrađivane njemačko-švicarske rediteljice donosi priču o tamnoj strani života mladih influensera.

Drugi film koji će biti prikazan na otvaranju Festivala je “Muzej revolucije” Srđana Keče.

Ovaj nagrađivani film, koji će biti prikazan u sklopu selekcije Last Minute Cinema, donosi priču o napuštenom projektu arhitekta Vjenceslava Richtera koji je imao viziju izgraditi muzej koji bi “čuvao istinu o nama”. U ostacima tog utopijskog projekta nastaje prijateljstvo između sedmogodišnje djevojčice i jedne starice. Kada grad započne brisanje svih tragova Muzeja revolucije, iz života djevojčice nestaju bezazlene igre i priče uz vatru.

Projekcija filma počinje u Cineplexxu u 21:00 sat.

Publika AJB DOC Film Festivala, koji traje od 9. do 13. septembra, ima priliku pogledati 25 ostvarenja vrhunske produkcije koji donose impresivne priče i ljudske sudbine iz svih dijelova svijeta.

(radiosarajevo.ba)