Skip to main content

PzP: RTS nezakonitom promocijom kockanja krši Zakon o igrama na sreću

Info 09. sep 2022.
< 1 min čitanja

Pokret za preokret (PzP) optužio je danas Radioteleviziju Srbije (RTS) da nezakonito promoviše kockanje i da tako krši Zakon o igrama na sreću.

“RTS prilikom emitovanja reklama u kojima se promovišu igre na sreću i kockanje u reklamnim blokovima uz prenos utakmica Evropskom prvenstvu u košarci krši odredbe Zakona o igrama na sreću”, naveli su u saopštenju za javnost.

Dodali su da samo pojedine reklame te vrste imaju “tek u uglovima” sitnim slovima ispisano da je kockanje zabranjeno maloletnim licima.

“Nemaju taj tekst i u audio obliku, u kome su reklame, niti se pominje da kockanje stvara zavisnost, iako je to zakonska obaveza. Time RTS direktno krši Zakon o igrama na sreću i svojim postupcima ugrožava milionski auditorijum. Tražimo hitno obustavljanje emitovanja takvih reklama”, piše u saopštenju.

Ocenili su da takvo neodgovorno postupanje javnog medijskog servisa doprinosi pogoršanju stanja u kome je broj kockarnica u porastu, a broj zavisnika je sve veći, a zbog njihovog broja i nedovoljnog broja lekarskog osoblja ne postoji adekvatna pomoć tim osobama.

(Autonomija, Foto: Pixabay)