Skip to main content

Sutra otkrivanje Njegoševe biste u Lovćencu

Autonomija 18. јул 2012.
< 1 min čitanja

U mestu Lovćenac u opštini Mali Iđoš sutra će svečano biti otkrivena bista crnogorskom vladaru i književniku Petru Drugom Petroviću Njegošu, najavilo je Udruženje Crnogoraca Srbije “Krstaš”.

Svečanosti će sutra u 17 sati prisustvovati gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović i predsednik Senata sa Cetinja Milovan Janković.

Bista se nalazi ispred Crnogorskog kulturnog centra u Lovćencu, a u kulturno-umetnickcom programu će učestvovati društvo “Princeza Ksenija” iz Lovćenca i
guslarsko društo “Sveti Ivan Crnojević” sa Cetinja.

Predsednik “Krstaša” Nenad Stevović optužio je Socijalističku partiju Srbije, koja ima vlast u mesnoj zajednici, da “čini sve” protiv postavljanja i otkrivanja biste.

On je novinarima rekao da je SPS pokušao da preko komunalne inspekcije spreči postavljanje Njegoševe biste, uprkos tome što je „Krstaš” pribavio sve potrebne dozvole.

Crnogorska partija u nedelju je takođe optužila SPS da je 13. jula pokušala da ukloni Njegoševu bistu, uz pomoć komunalne inspekcije.

“Nije slučajno što se to dešavalo 13. jula, kada Crnogorci obeleževaju međunarodno priznanje nezavisnosti Crne Gore 1878. godine i početak antifašističkog ustanka naroda Crne Gore 1941. godine”, saopštila je Crnogorska partija.

Crnogorska partija je podsetila i da je Crnogorski kulturni centar u Lovćencu više puta „divljački“ napadan tako što su razbijani izlozi i uništavan eksterijer, a jedna osoba je 3. jula ove godine macolom razbila postament za postavljanje biste Njegošu.

(Autonomija)