Skip to main content

U subotu beogradska promocija zbirke o genocidu u Srebrenici „Nikome se ne ponovilo“

Info 09. jul 2021.
< 1 min čitanja

Promocija Zbornika „Nikome se ne ponovilo: Genocid u Srebrenici i borba protiv zaborava“, biće održana 10. jula u 17.00 sati u Endžio habu u Beogradu (Dobračina 4), najavili su organizatori.

Zbornik „Nikome se ne ponovilo“ nastoji da odgovori na gotovo svakodnevna negiranja genocida u Srebrenici i istorijski revizionizam koji dolazi čak i od visokih zvaničnika postjugoslovenskih zemalja, posebno iz Srbije i iz delova Bosne i Hercegovine.

Kako se navodi, različiti pristupi i stanovišta autora tekstova spajaju se u celinu koja čini zbornik „Nikome se ne ponovilo“, koji je izrađen kao deo projekta Zagovaranje, artivizam, obrazovanje – nema mesta poricanju genocida u Srebrenici.

Prvi deo Zbornika čine pravne analize različitih sistema i praksi, drugi deo su politički konteksti i predlozi rešenja za njihovo unapređenje, treći aktivnosti civilnog društva, posebno na polju memorijalizacije i komemorativnih praksi, dok četvrti segment donosi iskustva artivista i artivistkinja, odnosno angažovanih umetnika i umetnica.

Projekat zajednički realizuju Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji (YIHR), Forum Civilna mirovna služba u Srbiji (forum ZFD) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Nemačke.

Na promociji Zbornika govoriće urednica zbornika Ajla Škrbić, predsednik Upravnog odbora Fonda B92 Veran Matić i istraživač Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Programu za informisanje Nemanja Stjepanović.

“Najbolje sredstvo u ovoj borbi jesu činjenice. Negiranje genocida ne samo da vrijeđa žrtve i onemogućava pomirenje nego i omogućava manipulacije, kao i ponavljanje zločina predaka. Stoga je nakon svakog sukoba od neizmjernog značaja svaki razgovor o počinjenim zločinima zasnivati na činjenicama, obrazovati o prošlosti i raskrinkavati mitove. Tek tada će suočavanje sa prošlošću i pomirenje između naroda biti moguće i biti iskreno“, navela je Ajla Škrbić u predgovoru zbornika.

Razgovor će moderirati novinarka Marina Fratucan.

(Autonomija)