Skip to main content

Sukob grčke policije i vatrogasaca koji traže ugovore na neodređeno

(Pod) razno 06. нов 2021.
< 1 min čitanja

Grčka policija sukobila se danas u Atini sa vatrogascima koji su protestovali zahtevajući ugovore o radu na neodredjeno vreme posle velikih šumskih požara.

Jedan vatrogasac je povredjen šok-bombom, a pet ih je uhapšeno nakon što je policija protiv demonstranata koristila suzavac i vodeni top.

Vatrogasci koji su protestovali u radnim uniformama, blokirali su saobraćaj ispred Ministarstva za klimatsku krizu i civilnu zaštitu, formiranog posle nedavnih požara.

Organizatori protesta su naveli da oko 2.000 vatrogasaca ima ugovore o radu na odredjeno vreme, koji se obnavljaju na pet godina ili manje.

Predsednik udruženja ugovorno angažovanih vatrogasaca Aleksandros Farandakis rekao je za Asošiejted pres da su članovi te organizacije „uložili srce i dušu u napore na gašenju požara proteklog leta“.

„Njima su više puta obećavana adekvatna radna mesta, ali su prevareni. Ne znam koja vrsta katastrofe treba da se dogodi da bi se čula njihova poruka, da li više požara ili više poplava“, kazao je Farandakis.

Grčka u letnjim mesecima ima više od 15.000 vatrogasaca, od kojih oko 5.000 ima kratkoročne ugovore ili su angažovani sezonski.

U letošnjim šumskim požarima izgorelo je više od 1.000 kvadratnih kilometara šume na ostrvu Evija i u južnoj Grčkoj. Stotine vatrogasaca iz zemalja članica Evropske unije i susednih država došlo je u Grčku da pomogne.

(Beta, Foto: Pixabay)